U Srbiji otvorena samo trećina hotela

Društvo 10. jun. 202018:29
Podeli:
Foto: Tamara Marković/Nova.rs

U Srbiji je otvoreno samo 112 od ukupno 380 hotela, a popunjenost smeštaja je usled pandemije svega 10,79 odsto, saopštilo je Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES).

U Beogradu su od 110 hotela otvorena svega 42, čija je popunjenost 9,54 odsto.

Za period jun-septembar, na osnovu potvrdjenih rezervacija, a uz mogućnost otkazivanja, rezervisano je svega oko osam odsto smeštajnog kapaciteta svih hotela u Srbiji. HORES je pozvao građane da ove godine godišnje odmore provedu u Srbiji i koriste turističke vaučere koje je omogućila Vlada Srbije, kako bi pomogli oporavak hotelsko-ugostiteljske privrede.

„Zbog posledica zdravstvene krize zbog koronavirusa, vanrednog stanja i ograničenja normalnog rada, mnogobrojni hoteli i restorani skoro tri meseca nisu radili, a manji broj koji je radio, gotovo nije imao prometa“, navodi HORES u saopštenju.

Udruženje ističe da ankete medju stranim gostima pokazuju da su bili zadovoljni boravkom u hotelima u Srbiji koja „ima potencijal da bude odlična turistička destinacija“. Tako je 85 odsto ankteriranih stranih turista reklo da bi prijateljima preporučilo posetu Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar