Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Stanovnici čak 15 gradova u Srbiji u toku prošle godine udisali su prekomerno zagađen vazduh. Najveći broj dana u kojima vazduh nije bio za disanje, čak 148, zabeležen je u Smederevu, dok ne postoji ni jedna merna stanica u Srbiji koja je u toku svih 365 dana registrovana koncentracije zagađujućih materija u dozvoljenim granicama, pokazuje najnoviji Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA).

Izveštaj agencije pokazuje da su Beograd, Niš, Smederevo, Pančevo, Užice, Kosjerić, Valjevo, Kraljevo i Novi Pazar svrstani u gradove sa prekomerno zagađenim vazduhom zbog velike koncentracije PM10 i PM2.5 čestica, Kragujevac, Zaječar, Popovac, Zrenjanin i Subotica zbog PM10, a Subotica PM2.5 čestica. Bor je jedini grad u Srbiji u kom je vazduh svrstan u treću kategoriju usled zagađenja sumpor dioksidom.

“Suspendovane čestice su 2020. godine, kao i prethodnih godina, bile dominantna zagađujuća materija na području Srbije”, ocenjeno je u izveštaju.

Koliko je situacija sa zgađenjem loša, pokazuje činjenica da je prekoračenje dnevnih graničnih vrednosti PM10 čestica tokom prošle godine bilo zabeleženo na svim mernim mestima, čak i na mernoj stanici Kamenički Vis, koja se nalazi na 14 kilometara od Niša, van naselja i na oko 800 metara nadmorske visine.

Povezane vesti:

“To je stanica koja je postavljena da beleži koncetracije polutanata van uticaja čoveka. Tamo je, kao na primer na Kopaoniku, očekivano da vazdug bude čist”, objašnjava Milenko Jovanović, osnivač Nacionalne ekološke asocijacije (NEA), koji je kao načelnik odeljenja za kvalitet vazduha učestvovao u postavljanju ove i drugih mernih stanica Agencije.

Najviše dana sa prekoračenjem PM10 čestica u toku prošle godine, čak 148, zabeleženo je na mernoj stanici Smederevo – Radinac, koja je najbliža smederevskoj Železari i čija očitavanja su se sada po prvi put našla u Godišnjem izveštaju. Osim toga, na ovoj stanici merenja nisu vršena oko dva i po meseca, što znači da je prava slika još sumornija.

Po broju dana u kojima vazduh zbog PM 10 čestica nije bio za disanje odmah iza Smedereva bilo je Valjevo sa 147 dana, zatim Zaječar sa 139, Užice sa 134, Kosjerić sa 126, Novi Pazar sa 121 danom.

Jovanović ocenjuje da je najgora stvar koju i ovaj izveštaj otkriva to da stanje kvaliteta vazduha u ovoj godini nije ni za procenat bolje nego prošle.

“Ništa se ne poboljšava godinama, što je glavna dijagnoza ovog izveštaja. To indirektno govori o nebrizi i nesprovođenju mera”, navodi Jovanović.

Toplane i privatna ložišta najveći zagađivači

U izveštaju je prikazano i da su najveći deo suspendovanih čestica emitovale toplane i individualna ložišta (čak 67 odsto PM2.5 i čak 51 odsto PM10 čestica), slede poljoprivreda sa stočarstvom, industrija, drumski saobraćaj i proizvodnja električne energije.

Sa druge strane, čak 92 odsto sumpor-dioksida emituju termoelektrane, 5 odsto industrijska postrojenja, 2 odsto iz toplane i individualnih ložista.

“Jasno je da su individualna ložišta su osnovni problem, kojih samo u Beogradu ima oko 300.000. Njihovo smanjenje bi trebalo da bude prva mera”, poručuje Jovanović.

Podseća da ovakva analiza Agencije svake godine stiže u Vladu Srbije ali se nadležni, kako kaže, ponašaju kao da zagađenja ga nema ili je manje nego što podaci pokazuju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram