Vitamini, vitamin, suplementi, suplement, lekovi, lek
Foto: Shutterstock

U postupku je javna nabavka za 26 novih inovativnih lekova u vrednosti od preko 50 miliona evra, a koji će u apotekama i bolnicama biti dostupni do kraja maja, rečeno je danas na okruglom stolu "Kuda ide srpsko zdravstvo".

Na skupu koji je organizovalo Udruženja pacijenata Srbije razgovarano je o formiranju nezavisnog ekspertskog tela koje bi okupilo predstavnike svih udruženja pacijenata u Srbiji, a koji bi zajedno sa predstavnicim države i lekarima odlučivali o prioritizaciji, nabavci i načinu primene inovativnih lekova, kao i prevazilaženju birokratskih barijera u cilju bolje i lakše pozicije pacijenata.

„Trenutno je u postupku javna nabavka koja će u narednim nedeljama staviti na pozitivnu listu 26 novih inovativnih lekova u vrednosti od preko 50 miliona evra“, rekao je direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja.

Ta nabavka je, kako je istakao, deo dugorečnog plana koji je otpočeo krajem 2019. godine zbog toga što je Srbija u jednom trenutku značajno zaostajala za zemljama u regionu u nabavci inovativnih lekova.

„Udruženje pacijenata Srbije se zalaže da pacijenti u Srbiji dobijaju više inovativnih terapija, da predstavnici pacijenata budu zastupljeni u državnim organima u kojima se razgovara o zdravstvu i da se mnogo više radi na prevenciji bolesti“, rekao je predsednik udruženja Savo Pilipović.

On je istakao da je u periodu od 2012. do 2016. godine napravljen veliki propust u nabavci inovativnih lekova, „kada je na takve nabavke izdvojeno ukupno nula dinara“.

„Sada je najmanje primedbi na to koliko se novca izdvaja na inovativne terapije. Sada želimo da proces ide brže jer je tu previše komisija i podkomisija. Želimo jednu komisiju koja će biti sastavljena od predstavnika lekara, pacijenata, farmaceutske industrije i države, kako bi proces bio objektivniji“, kazao je Pilipović.

On je dodao i da ne vidi objektivne kriterijume za raspodelu iniovativnih lekova jer „obično ko je najglasniji dobije lekove“.

„Odobrena je lista i sada sledi postupak nabavke, što je gubljenje vremena. Znamo da će država kupiti lekove u vrednosti od 55 miliona evra, znamo i koje će lekove kupiti, ali zbog procedure gubimo dodatna dva, tri meseca“, dodao je Pilipović.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek je rekao da je pandemija korona virusa, „koliko god nam nanela poteškoća, na neki način otvorila oči i pokazala slabosti u zdravstvu koje svi zajedno želimo da popravimo“.

On je rekao i da se očekuje da novi inovativni lekovi u apotekama i bolnicama budu do kraja maja, najkasnije početkom juna.

BONUS VIDEO Pitajte Đuru epizoda 42: Pacijenti i osoblje Valjevske bolnice decenijama nemaju grejanje!

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar