Sjenica zima
Asmir Kolašinac i -30 u Sjenici

Informacija da su u Sjenici zabeležene ekstremno niske temperature nije nikakva novost. Vekovima unazad ovo mesto u Zlatiborskom okrugu poznato je po surovim vremenskim uslovima koji deluju nepodnošljivo ljudima iz „pitomih“ krajeva, dok Sjeničanima predstavljaju svakodnevnicu.

Više o ovom fenomenu govorio je najpoznatiji Sjeničanin – legendarni atletičar, Asmir Kolašinac.

„Jutros je zvanično zabeleženo -23 stepena, međutim merna stanica na kojoj je ta temperatura izmerena se nalazi na jednom brdu iznad grada, tako da rezultati ne oslikavaju realnu situaciju. U centru grada izmereno je čak -30 stepeni“, tvrdi sportista.

Kolašinac objašnjava i kako se stanovnici ovog mesta u Sandžaku nose sa ekstremno niskim temperaturama.

„Mi smo navikli na ovakve vremenske uslove, nije minus ništa novo za nas. Uvek se spremimo za tešku zimu. Kuće uglavnom imaju dobru izolaciju, grejemo se kombinovano, i što je jako bitno – dobro se hranimo. Način ishrane u ovom kraju je drugačiji. Ishrana obiluje proteinima, jedemo dosta suhomesnatog, kajmak i naravno – sjenički sir“.

Naš najbolji bacač kugle složio se sa konstatacijom da oštra klima stvara čvrste ljude.

„Klima sigurno utiče i na ljude. Sigurno je da su ljudi u ovom kraju tvrdi, čvrsti. Uslovi su zaista surovi ali svi smo navikli na njih. Zanimljivo je to da u Sjenici nikada nije zabeležen tropski dan, gotovo sigurno smo u Srbiji, a verovatno i na Balkanu, jedini grad koji to može da kaže. Čak i kad dođe leto, noći u Sjenici su ledene“, ističe Kolašinac.

Asmir Kolašinac se osvrnuo i na ono u čemu mu nema ravnog – bacanje kugle.

„Takmičenja su krenula. Beležim prilično dobar početak godine, 2021. godinu sam završio sa najboljim rezultatom na svetu. Ono što sledi i za šta se spremam, to je Svetsko prvenstvo u Beogradu 18. marta“, završava Kolašinac.

BONUS VIDEO: Vanredno u Sjenici zbog snega: Nova vlast, stare muke

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar