U jednom poljoprivrednom domaćinstvu u opštini Knić, pre dva dana krava je otelila tele sa dve glave. Ovoj neuobičajenoj pojavi prisustvovao je veterinar Miloš Trajković, koji je hirurškim putem morao da izvadi tele. On za portal Nova.rs objašnjava de se u ovom slučaju radi o genetskom poremećaju koji je redak u praksi, ali se ipak dešava.

Tele sa dve glave iznenadilo je vlasnike krave, ali i samog veterinara Miloša, koji je, kako svedoči, pozvan u pomoć, jer veterinarski tehničar nije mogao sam da oteli kravu. Miloš za naš portal objašnjava da tele nije moglo prirodnim putem da dođe na svet pa je izveo carski rez. Posle prvobitnog šoka zbog neuobičajene prinove, Miloš je ustanovio da tele ima ozbiljne genetske poremećaje.

„Tele je imalo dve glave, dve njuške, četiri oka i jedan par ušiju. Bilo je normalne veličine, ostatak tela je bio potpuno funkcionalan, ali je rođeno sa sraslim vilicama. To je veliki poremećaj, jer tele nije imalo refleks za sisanje, pa tako ni mogućnost da uzme hranu’“, kaže ovaj veterinar

Šta izaziva genetske poremećaje kod životinja

Doktor veterine Miloš Trajković objašnjava da telesne anomalije kod životinja izazivaju genetski i paragenetski faktori. Kao i kod ljudi, genetski se nasleđuju od biološkog materijala roditelja, dok paragenetske faktore izazivaju razna zračenja ili hemikalije kojima je životinja izložena. Napominje da se u veterinarskoj praksi za osemenjavanje krava isključivo koristi genetski testirano seme, kako bi se izbegle ovakve pojave.
On objašnjava da je i u slučaju dvoglavog teleta u opštini Knić, korišćen testirani biološki material, ali da postoji mogućnost da je krava nosila neki gen sklon malformacijama. Ne isključuje ni mogućnost mutacije gena koje nastaju u ranom embionalnom stadijumu, koje kasnije dovode do mutacije ćelija. U praksi se mutacije, kako objašnjava, dešavaju „slučajno“, ali mogu da budu izazvane i nekim hemijskim agensima ili zračenjem.

On za naš portal objašnjava da su genetski poremećaji kod životinja vrlo retki i da se „mere promilima“. Navodi da je ovo drugi slučaj koji je video u svojoj desetogodišnjoj praksi i da životinje sa ovakvim poremećajima imaju male šanse da prežive. Dodaje da je u ovom slučaju primenio najhumanije rešenje i uspavao tele.

„Tele nije imalo nikakve šanse da preživi, vilice su bile potpuno srasle, tako da bi za dva tri dana uginulo od gladi u najvećim mukama. Uspavljivanje je bilo jedini izbor“ kaže on.

U želucu krave pronašao rukavice i konopac

Prilikom operativnog zahvata, koji je izveo kako bi krava preživela, Miloš je primetio i neobičan položaj želuca, koji mu je probudio sumnju. Kada je želudac vraćao na mesto, video je strana tela u njemu, pa je operisao i taj deo. Navodi da je iz kravljeg želuca izvadio dve rukavice i konopac.

„Krave su preživari i nije ništa čudno da progutaju razne stvari. Krava se osećala dobro i očigledno da joj ova strana tela nisu mnogo smetala“ objašnjava on. Miloš dodaje da je reč o dobroj rasi mlečne krave, koja će se posle operacije brzo oporaviti i da ovi hirurški zahvati neće ostaviti posledice na njenu reproduktivnost.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare