Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Područje poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Mrčajevci proglašava se zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja kod domaćih svinja i obuhvata Mrčajevce, Donju Gorevnicu, Bečanj i Ostru, navodi se u Rešenju v.d. direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doc. dr Miloša Petrovića.

Prema donetom Rešenju, područje poluprečnika najmanje deset kilometara proglašava se ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja i obuhvata Vujetince, Bresnicu, Donju Trepču, Balugu Ljubićsku, Stančiće, Mojsinje, Balugu Trnavsku, Vapu, Zablaće, Кukiće, Lipnicu, Mršince, Slatinu, Goričane i Кatrgu na području grada Čačka. Lovišta „Mrčajevci“ i „Zapadna Morava Srbija Šume“ ustanovljena na teritoriji Čačka, proglašavaju se područjem visokog rizika od zarazne bolesti afrička kuga svinja.

PROČITAJTE JOŠ

Radi suzbijanja i iskorenjivanja afričke kuge svinja na zaraženom područja u što kraćem roku će se izvršiti popis svih gazdinstava na kojima se drže i uzgajaju svinje, kao i obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja, uz klinički pregled u roku od sedam dana, pod nadzorom veterinarskog inspektora. Takođe, biće vršena eutanazija svih svinja na zaraženom gazdinstvu,bez odlaganja, pod nadzorom veterinarskog inspektora.

O svim merama koje su naložene rešenjem Uprave za veterinu detaljnije informišite se ovde.

BONUS VIDEO Afrička kuga kod divljih i domaćih svinja: Brojke upozoravaju, virus se sigurno širi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar