Foto: EPA-EFE/Alessandro Crinari

Da ćemo u kafiće i restorane, koji gostima otvaraju vrata u ponedeljak, 4. maja, svi ulaziti sa maskama - nije novost. Međutim, među preporukama za rad ugostiteljskih objekata, koje je naveo Gradski zavod za javno zdravlje Beograda, navode se i posebni detalji - izbacivanje iz upotrebe posluživanja kečapa, senfa, soseva, ulja i sličnih začina i dodataka iz posuda za zajedničku upotrebu. Jela će se birati iz menija na papiru koji će se bacati posle svakog gosta. Klima uređaji - neće raditi.

Kako se navodi u preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, obavezno je nošenje zaštitne opreme svih zaposlenih tokom radnog procesa – maski, ranih uniformi i po potrebi, rukavica.  Zaposleni koji direktno komuniciraju ili uslužuju goste i korisnike poželjno je da koriste i vizir.

Gosti u ugostiteljske objekte moraju ulaziti sa maskom, koja se mora nositi i prilikom preuzimanja hrane i pića putem kućne dostave ili šalterske prodaje. Bez maski u prostoru objekta mogu boraviti samo gosti dok su za svojim stolom, navodi „Biznis i finansije“.

Na ulazu u objekat postaviti dezo-barijere i dozere za dezinfekciju ruku za obaveznu dezinfekciju pri ulasku u objekat (u skladu sa mogućnostima-beskontaktni dozeri).

Raspored stolova u zatvorenom ili otvorenom prostoru ugostiteljskih objekata treba organizovati tako da razmak između gostiju koji sede za istim ili susednim stolovima, ne bude manji od propisane socijalne distance od dva metra. U suprotnom, treba obezbediti fizičke barijere od pleksiglasa ili drugog punog materijala, koji će deliti prostor između stolova.

„Izbaciti iz upotrebe posluživanje kečapa, senfa, soseva, ulja, slanika, šećera, čajeva i slično, iz posuda za zajedničku upotrebu, kao i samousluživanje pribora iz zajedničkih gondola. Koristiti papirne menije za jednokratnu upotrebu, koji se bacaju posle svakog gosta ili evuntualno menije za višekratnu upotrebu, pogodne za dezinfekciju, koji se moraju dezinfikovati posle svakog gosta“, navodi se u preporukama uz napomenu da se može koristiti i isticanje menija na površinama vidljivim gostima, kako bi se smanjio kontakt sa mogućim kontaminiranim površinama.

Ugostiteljske objekte treba redovno provetravati, u skladu sa vremenskim prilikama i to prirodnim putem – otvaranjem prozora.

„Ne koristiti veštačku ventilaciju zatvorenog centralizovanog tipa, kao i klimatizaciju u objektima ukoliko se radi o split sistemu – to je  sistem u kome vazduh cirkuliše unutar prostorije prolaskom kroz unutrašnju jedinicu klima uređaja bez razmene sa spoljnim svežim vazduhom“, upozoravaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare