Foto: Shutterstock

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća za podzemnu eksploatacju uglja (JP PEU) "Resavica" Marko Vuković izjavio je danas da su, odmah nakon pojave pozitivnih testova na virus korona među rudarima, preduzete adekvatne mere za sprečavanje širenja zaraze i da očekuje da će posle 1. maja proizvodnja biti nastavljena punim kapacitetom.

Pojava pozitivnih na koronu prvo se dogodila u Soko Banji, pa je rudnik „Soko“ stavljen na minimum procesa rada, dok smo nakon pojave zaraženih u rudniku „Lubnica“, po nalogu premijerke Ane Brnabić pristupili testiranju svih zaposlenih i sada čekamo kompletne rezultate, rekao je Vuković.

On je istakao da su prvi radnici sa sipmtomima izlovani i upućeni u kovid ambulante u opštinama u kojima žive.

„U rudniku ‘Lubnica’ bilo je slučajeva sa temperaturom, ostali tesirani nisu imali simptome. Deda i supruga naših radnika su pozitivni zbog čega smo jednoj radnoj jedinici obustavili rad na par dana, a svi njeni radnici su testirani. Rezultati su bili negativni i proizvodnja je nastavljena“, rekao je Vuković.

U JP PEU, u čijem sastavu je devet rudnika, zbog pojave koronavirusa, rudnici „Soko“ i „Lubnica“ rade smanjenim kapacitetom, dok ostalih sedam rudnika rade u redovnom režimu u tri smene.

Na kopanju uglja angažovano je nešto manje od 1.900 rudara, koji rade u tri smene.

Prema Vukovićevim rečima, rudari se pridržavaju propisanih procedura.

Svih 4.000 zaposlenih dužni su da nose maske na radnom mestu i dezinfekciono sredstvo, a priikom dolasku na posao vrši se merenje temperature, istakao je Vuković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar