Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Zavod za javno zdravlje u Ćupriji dobio je 9.700 doza vakcina protiv sezonskog gripa za šest lokalnih samouprava Pomoravskog okruga, a u ponedeljak uveče je počela distribucija po domovima zdravlja, izjavio je epidemiolog te ustanove dr Ivica Jocić.

Reč je o četvorovalentnim vakcinama koje štite od četiri soja virusa, a za Pomoravski okrug je stiglo 2.500 vakcina više nego prošle godine.

Dom zdravlja u Jagodini dobio je 3.500 vakcina, Paraćin 2.400, Svilajnac 1.400, Ćuprija 1.250 vakcina, Despotovac 600 i Rekovac 550 vakcina.

U domovima zdravlja u Pomoravskom okrugu za Tanjug je rečeno da 1. oktobra počnu vakcinaciju stanovništva.

Epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje podsećaju da bi vakcinu trebalo da prime posebno osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, dijabetičari, osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti, ali i zaposleni u javnim službama koje su od vitalnog značaja za državu: prosvetni radnici, policija, osoblje u gradskom prevozu, medicinski radnici, šalterski radnici.

Sezonskog gripa u Pomoravskom okrugu nema, a Zavod je počeo da obavlja nadzor nad bolesnima sa kliničkom slikom sličnom gripu.

Komentari

Svi komentari (0)