Foto: Predrag Petrović

Kovid bolnica "Merkur" u Vrnjačkoj Banji biće zatvorena u petak 8.maja, a pacijenti koji u tom trenutku i dalje budu zaraženi, lečenje će nastaviti u banji ‘’Selters’’ ili Niškoj Banji, potvrdio je za portal Nova.rs. Dejan Stanojević, direktor Specijalne bolnice ‘’Merkur".

U ovoj kovid bolnici na lečenju je trenutnno 17 inficiranih koronavirusom i svi će u toku sutrašnjeg dana biti testirani na Covid 19, izjavio je doktor Stanojević uz napomenu da bolnica nove pacijente ne prima od 1.maja.

„Bolnica se polakao zatvara. Juče smo otpustili 15 pacijenata koji su izlečeni, a očekujemo i da će pacijenti čije je testiranje zakazano za sutra u 80 do 90 posto slučajeva biti negativni. Obolele koji na testiranju budu pozitivni, prebacićeno u kovid bolnice u banji „Selters“ i Niškoj Banji, u zavisnosti od mesta iz koga su. Republički krizni štab je doneo odluku da mi u Merkuru više ne primamo novoobolele, tako da od 1. maja nismo primili nijednog novog pacijenta“ objašnjava Stanojević i dodaje da je u Vrnjačkoj Banji na lečenju devet vojnika i osam zdravstvenih radnika.

On je najavio da će kovid bolnica u potpunosti biti iseljenja u petak, a da će tokom sledeće nedelje biti urađena kompletna dezinfekcija, kako bi se objekat pripremio za svoju primarnu delatnost i lečenje obolelih dijabetičara.

Vrnjačka Banja živi od turizma

Foto: Predrag Petrović

Krajem prošlog meseca, predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, zatražio je od Republičkog kriznog štaba izmeštanje kovid bolnice iz Merkura, kako bi se ta opština pripremila za predstojeću turističku sezonu.

Za naš portal Đurović je tada izjavio da je „Banja pokazala veliku solidarnost u trenutku kada je bilo najpotrebnije i da su se zbog manjeg broja obolelih stekli uslovi da se ‘Merkur’ vrati redovnim aktivnostima“.

Prema nepotvrđenim najavama, kovid bolnica je trebalo da bude izmeštena u Matarušku Banju, ali su građani organizovali potpisivanje peticiju protiv te odluke, te su nadležni odustali od upućivanja zaraženih koronavirusom u tu Banju.

Kao jedno od mogućih rešenja za smeštaj inficiranih, krizni stab grada Kraljeva predlagao je i objekte na Goču, ali ni tamo nije formirana kovid bolnica.

Direktor „Merkura“ dr Dejan Stanojević za naš portal je potvrdio da je Republički krizni štab odlučio da se pacijenti koji posle testiranja budu pozitivni, na dalje lečenje upućuju u već postojeće kovid bolnice. On je dodao da će oboleli iz „Merkura“ čije je mesto prebivališta u centralnoj i zapadnoj Srbiji lečenje nastaviti u banji „Selters“, dok će pacijenti iz Rasinskog okruga i istočne Srbije biti upućeni u Nišku Banju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar