U Novom Pazaru ponovo zajednička molitva petkom

Društvo 07. avg. 202015:20 > 15:25
Podeli:
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Pazarske džamije su od srede otvorene za vernike posle skoro dva meseca zabrane klanjanja u džamija zbog katastrofalne situacije sa koronavirusom u ovom gradu. Danas je prvi džuma namaz kojem su vernici prisustvovali posle duže zabrane obavljanja ove, ali i ostalih pet dnevnih molitvi koje su propisane muslimanima.

Vera propisuje svakom punoletnom muslimanu pet dnevnih molitvi, a posebno je važan džuma namaz petkom.

Jedan od tih vernika je Amel Hajrović iz Novog Pazara, koji ima 30 godina.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Priča da ga je vest o otvaranju džamija obradovala i da je bio presrećan kada je video odluku Islamske zajednice.  Smatra da je trebalo da bude doneta i ranije i da su džamije trebalo da budu otvorene, jer su mnogi drugi objekti radili.

„Dok su džamije bile zatvorene, kladionice su non stop radile, čak i u najvećem jeku pandemije. Opšte je poznato da je verovatnoća za širenje zaraze mnogo veća u kladionicama nego u džamijama. Zbog malog prostora, zbog neposrednog kontakta, zbog korišćenja istih hemijskih olovki, onih lista i tiketa itd. Samo apelujem na vernike, da nose maske i da poštuju distancu“ ističe Amel Hajrović.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Prema podacima koje ovih dana saopštava Opšta bolnica Novi Pazar i Zavod za javno zdravlje ovog grada, broj zaraženih značajno opada, kao i broj preminulih i onih koji su smešteni na bolničko lečenje. To je bio razlog da Islamska zajednica u Srbiji za vernike otvori vrata svojih džamija kako bi mogli da nesmetano obavljaju molitve.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Za vreme prvog talasa džamije su bile zatvorene, za vreme ovog drugog talasa isto, razumem islamsku zajednicu, ali zašto zatvaraju džamije, a kafiće ne? Naša omladina je više po kafićima nego po džamijama, to je žalosno, ali je istina. Hvala Allahu, danas smo klanjali džumu posle dužeg vremena, žao mi je što nismo imali priliku da obavimo i Bajram namaz, nadam se da će Allah ovom narodu olakšati i sačuvati nas ovih iskušenja“ rekao je Sabit Ibrahimović za Nova.rs.

Islamska Zajednica u Srbiji je u odluci o otvaranju džamija zabranjuje održavanje masovnih skupova, predavanja, mevluda i ostalih verskih aktivnosti.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Naredili su imamima džamija da maksimalno skrate obavljanje molitvi i zabrane bilo kakva zadržavanja unutar džamija.

Pozivaju sve vernike da poštuju mere koje je donela Vlada  Srbije, da nose maske i drže socijalnu distancu.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Islamska zajednica je apelovala na vernike starije dobi da do danjeg ne posećuju džamije i da molitve obavljaju kod svojih kuća i zabranila dovođenje maloletne dece u džamije u cilju njihove zaštite, ali i oslobađanja džamijskog prostora za vernike kojima je molitva obavezna.

 

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Asmir Crnovršanin, imam Melajske džamije u centru Novog Pazara, je tokom svoje poruke vernicima poručio da iz prethodnih mesec dana treba da izvuku pouku koliko je čovek nemoćan bez pomoći Božije i koliko život brzo nestaje.

„Mnogo je naših komšija, sugrađana i dobrih vernika izgubilo svoje živote u prethodnih mesec i po dana, to je veliko iskušenje, a možda i kazna, Allah najbolje zna. Mi pre nismo cenili vazduh, a sada smo videli koliko je on važan, mnogo naših sestara i braće otišli su sa ovog sveta zbog nedostatka vazduha, pa budemo zahvalni Bogu što nam je dao tu blagodat da imamo vazduh i da smo ostali na ovom svetu, sa manjim ili srednjim simtomima, jer odgovorno tvrdim da je 70 odsto nas bilo zaraženo ovim virusom“, poručio je efendija Asmir vernicima posle molitve.

Novi Pazar inače ima preko 60 džamija, od kojih je njih sedam radilo sve vreme u trajanju pandemije i one su deo Rijaseta Islamske zajednice Srbije, dok su ostalih pedestak džamija otvorene od juče i njima rukovodi Islamska zajednica u Srbiji čiji je centar u Sarajevu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar