bebe korona porodilje
Foto:Shutterstock/ bibiphoto

Postupkom vantelesne oplodnje (VTO) na Кlinici za ginekologiju i akušerstvo u Nišu rođeno je 900 beba za 14 godina koliko se taj postupak obavlja, izjavio je direktor te Кlinike Dejan Mitić.

On je za agenciju Beta rekao da će broj beba rođenih postupkom vantelesne oplodnje biti vrlo brzo uvećan jer više parova očekuje rođenje deteta.

Pročitajte još...

„Od 1. septembra prošle godine postupak vantelesnog oplođenja radimo potpuno regularno, kao da korona virus nije prisutan. Pre toga smo dva puta imali pauze, najpre od marta do polovine juna, a potom od početka jula do početka septembra, jer je bila nepoznanica da li virus utiče na proces oplođenja“, kazao je Mitić.

Prema njegovim rečima, VTO postupak odvija se uz mere zaštite i testiranje parova koji prolaze tu proceduru.

„Do sada smo srećom samo tri para morali da morali da privremeno vratimo jer je testiranjem utvrđeno da su pozitivni na korona virus“, izjavio je Mitić.

Кazao je da kroz postupak VTO godišnje prođe oko 250 parova, ali da je u periodu kada su parovi mogli sami da finansiraju taj postupak i kada je grad Niš učestvovao novcem iz budžeta, na klinici u Nišu bilo i 400 do 450 parova.

„Možemo da se pohvalimo odličnim rezultatima od 37 odsto porođenih žena po embrio transferu ili 34 odsto žena po ciklusu. Poređenja radi, obično u svetu jedna trećina žena koje se podvrgnu telesnom oplođenju ostane trudno, a jedna četvrtina rodi“, naveo je Mitić.

Podsetio je da žene u Srbiji mogu da uđu u postupak vantelesnog oplođenja koji finansira država do navršene 43. godine, dok nema ograničenja u godinama za muškarce.

„Upornost je vrlo bitna ukoliko neko želi da dobije dete. Na sreću država je omogućila neograničen broj pokušaja, a ne samo kao ranije tri. Naravno sve ima svoje granice“, objasnio je Mitić.

Podsetio je takođe da se u Srbiji postupak VTO trenutno obavlja na pet državnih klinika i desetak privatnih, a žene mogu same da se opredele na kojoj će klinici biti podvrgnute tom zahvatu.

Na Кlinici za ginekologiju i akušerstvo u Nišu godišnje se rodi oko 3.200 beba, a nešto manje od četiri posto njih je iz programa vantelesnog oplođenja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar