Foto: N1

Štab za vanredne situacije grada Niša proglasio je danas vanrednu situaciju u tom gradu zbog povećanja broja obolelih od korone. Komandant gradskog Štaba za vanredne situacije Dragana Sotirovski rekla je da će vanredna situacija trajati do 1. decembra, a produžetak te odluke zavisiće od procene eplidemiološke situacije.

Ona je rekla da bi vanredna situacija omogućila efikansiju primenu mera za suzbijanje epidemije.

Gradski Štab je doneo odluku da korisnici Ustanove za smeštaj dece i omladine „Mara“ za vreme trajanja vanredne situacije ostanu kod svojih kuća, dok će shodno broju pozitivnih profesora i nastavnika na onlajn nastavu preći učenici gimnazije „Bora Stanković“ i viši razredi škola „Dušan Radović“ i „Stefan Nemanja“.

Epidemilog Branislav Tiodorović rekao je da podaci o broju obolelih u Nišu pokazuju da se epidemiološka situacija „od nepovoljne kreće na vanrednoj“.

„Građane pozivamo ne na poslušnost, već na odgovornost. Na odgovornost prema onima sa kojima žive i rade“, izjavio je Tiodorović na konferenciji za novinare niškog Štaba za vanredne situacije.

On je rekao da je od ukupnog broja testiranih osoba u Nišu, pozitivno njih 37 do 38 odsto, što je manje u odnosu na neka druga mesta gde procenat pozitivnih ide preko 80 odsto.

Epidemiolog Branislav Tiodorović daje izjavu za medije
Branislav Tiodorović Foto:N1

Tiodorović je rekao da Klinički centar u Nišu trenutno dnevno prima na bolničko lečenje oko 30 pacijenata.

„Kapaciteti KC Niš za sada su dovoljni za sve pacijente sa juga Srbije, ali i sa istoka zemlje i područja Kruševca, Trstenika i Aleksandrovca“, rekao je Tiodorović i dodao da se razmišlja o tome da u kovid sistem udje i institut „Radon“.

Član niškog Štaba za vanredne situacije epidemilog Žarko Ranković izjavio je da je u privremenoj kovid bolnici u „Čairu“ trenutno zbrinuto sedam pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, od kojih je šestoro sa prebivalištem van Niša.

Direktorka Predškolske ustanove „Pčelica“ Svetlana Mitić navela je da se proglašenjem vanredne situacije ništa neće promeniti u funkcionisanju vrtića, tako da će raditi svih 26 vrtića, a pohadjaće ih deca čija oba roditelja rade.

Ona je kazala da su trenutno samo tri vaspitača pozitivna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare