Foto: Jovo Mamula/Mc Odbrana

U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" kod Beograda danas je prikazano završno podešavanje nulte serije modernizovanog raketnog lansera "oganj" sa kontrolnim gađanjem, čiji je razvoj završen prošle godine.

Ovaj mode ima novi inercioni navigacioni sistem, digitalizovan je, usavršen je sistem veza, i ima i daleko veću brzinu upotrebe, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Od dolaska na vatreni položaj do ispaljivanja borbenog kompleta, digitalizovanom „ognju“ je potrebno tri minuta, navodi se u saopštenju.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je tom prilikom da su raketna artiljerija i jedinice raketne artiljerije jedan od najvažnijih delova Kopnene vojske.

Foto: Andrija Gavrilović/Mc Odbrana

„Nedigitalizovani ‘oganj’, koji smo do sada imali, za to je morao da potroši 26 minuta“, rekao je Vulin i dodao da je reč o velikoj promeni u modernom ratovanju gde se sve računa u minutima i sekundama.

Ministar odbrane poručio je da će Vojska Srbije za nekoliko dana dobiti jednu i po bateriju u svom sastavu, da će se nastaviti s modernizacijom svih sredstava oganj“ koje Vojska Srbije ima u značajnom broju i da će se time naša raketna artiljerija značajno unaprediti.

Na tom projektu učestvuje nekoliko preduzeća Odbrambene industrije Srbije, a nosilac je „Prva petoletka“ iz Trstenika koja nabavlja glavne podsisteme.

Reč je o visoko automatizovanom oruđu koje će značajno da unapredi sposobnosti naše artiljerije, pre svega dramatičnim skraćivanjem pripreme za otvaranje vatre, rekao je pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Do kraja godine planirano je da se najmanje još jedna baterija modernizuje na isti način, poručio je dr Miloradović.

Foto: Jovo Mamula/Mc Odbrana

Prema njegovim rečima, za ovo oruđe se upravo završava razvoj nove generacije municije, a jedan tip rakete s odgovarajućim upaljačima je već uveden u naoružanje – raketa M-18 i ugovorena je proizvodnja s „Krušikom“ značajnih količina te rakete.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse naglasio je da je prva faza modernizacije naše raketne artiljerije i razvoja odgovarajućih sistema završena.

Sledeća faza je takozvani modularni „oganj“, oruđe sa sasvim novim mogućnostima kakve do sada naša raketna artiljerija nije imala, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar