Foto: AP Photo/Domenico Stinellis

U poslednja 24 sata broj zaraženih osoba u Leskovcu povećao se sa 30 na 62, u Jablaničkom okrugu registrovano je još pet obolelih, dok je po pet u Vlasotincu i Medveđi i jedan oboleli u Bojniku.

Među zaraženima su i 23 zdravstvena radnika, petoro iz leskovačkog Doma zdravlja, a 18 iz leskovačke Opšte bolnice, gde je na Infektivnom odeljenju najteža situacija, rekao je za RTS direktor te zdravstvene ustanove Nebojša Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, zdravstveno stanje pacijenata koji su u Opštoj bolnici je stabilno, radi se o lakšim slučajevima, a juče popodne i sinoć je u Niš prebačeno 15 pacijenata.

„Danas imamo još 12 pacijenata kod kojih je potvrđen virus korona“, kazao je Dimitrijević.

Govoreći o stanju na Infektivnom odeljenju gde je situacija najteža, Dimitrijević kaže da su se organizovali dobro, odnosni da im je ostao jedan lekar specijalista i jedan na specijalizaciji, a preraspodelili su kadar tako da na tom odeljenju sada rade i lekari sa drugih odeljenja, ali i medicinske sestre.

Četiri lekara sa Infektivnog zaražena su virusom korona, kod troje je lakša klinička slika i još uvek su u Leskovcu, a danas bi trebalo da budu prebačeni za Niš.

Kako je naveo Dimitrijević, jedan je u malo težem zdravstvenom stanju i nalazi se u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

Napominjući da kada se govori o zaraženim zdravstvenim radnicima to se ne odnosi samo na lekare i medicinske sestre, Dimitrijević navodi da im je ceo vozni park pre nekoliko dana stavljen u izolaciju, a oni su zamenjeni vozačima javnog gradskog preduzeća i volonterima, koji trenutno voze bolničke sanitete.

„Od starta Infektivno odeljenje je bilo u potpunosti opremljeno i sada su kompletno opremljeni zaštitnom opremom, a do problema je došlo najverovatnije zbog male neopreznosti lekara pri skidanju skafandera, koji mora da nosi šest sati“, kazao je Dimitrijević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram