Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U zemljotresu koji danas u 11.51 pogodio područje Kragujevca, nije bilo povređenih građana prijavljenih oštećenja na objektima,  potvrđeno je u situacionom centru Grada Kragujevca. 

Mediji prenose da je epicenter zemljotresa, bio u ataru sela Adžine livade, na oko 10 kilometara jugozapadno od centra Kragujevca.

Republički seizmološki zavod objavio je da je zemljotres bio magnitude 3,3 jedinice po Rihterovoj  skali, a da je intenzitet u epicentru procenjen na V stepeni po Merkalijevoj skali. Seizmološki zavod je istakao  i da zemljotresi ovakvog intenziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima.

Kragujevčani koji su danas osetili zemljotres, na društvenim mrežama prijavljuju u kojim se sve delovima grada osetio potres, komentarišući  da se čak osetio i u stanovima koji su na prizemlju.  Građani prijavljuju i da se zemljotres osetio na području opštine Knić, a bilo je i tvrdnji pojedinih građana, da su jače osetili potres  koji je 29. decembra pogodio područje Petrinje, nego današnji u Kragujevcu.

Seizmolog Branko Dragičević izjavio je za N1 da se zemljotres koji je pogodio Kragujevac  karakteriše kao „umeren do jak“, te da je epicenter bio plitak na dubini do pet kilometara. On je ocenio da takvi zemljotresi mogu da izazovu , slabo podrhtavanje i ljuljanje zgrada, ali ne i veću materijalnu štetu.

„Ovakvi zemljotresi se događaju često na teritoriji Srbije, ali zbog razornih zemljotresa koji su pogodili Hrvatsku, bilo koji zemljotres  izaziva dodatni strah“ rekao je Dragičević, uz ocenu da ne može da kaže u kakvom će se smeru  razvijati seizmološka situacija u narednom periodu.

„Ovakvi zemljotresu su oni,  koje seizmolozi priželjkuju na neki način, jer bolje da se događaju ovakvi slabi potresi,  nego da se prikuplja energija i da se jave jači potresi. Da li će biti oštećenja, zavisi od ranjivosti objekata. Ako se ljudi plaše zemljotresa, onda treba da se plaše objekata u kojima žive ili rade, jer i dalje postoje objekti koji nisu seizmički zaštićeni.  Mi uvek upozoravamo da je preventiva najbolja zaštita od zemljotresa. Svi koji žive u seizmički zaštićenim objektima, nemaju razloga za strah i paniku“,  rekao je Dragičević.

On je ocenio i da je Kragujevac  „vrlo ranjiv na jake zemljotrese“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare