Kragujevac, Šumadija, koronavirus
Foto: Predrag Petrović/Nova.rs

Od 236 osoba testiranih u Šumadijskom okrugu u poslednja 24 sata, dvoje iz Kragujevca pozitivno je na koronavirus.

U Kliničkom centru Kragujevac koji pokriva nekoliko okruga leči se 13 inficiranih. Tri pacijenta su na respiratorima, a iz bolnice je juče otpušten jedan pacijent iz Kragujevca.

U Kragujevcu je 218 osoba u kućnoj izolaciji, od ukupno 238 u Šumadiji.

Direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu Dragan Vasiljević rekao je da je razlog većeg broja ljudi u kućnoj izolaciji taj što stručnjaci sa epidemiologije uspevaju sve kontakte da „pohvataju“.

On je rekao da ekipa sa Epidemiologije poziva pozitivno testirane osobe čim stignu rezultati iz prve i druge smene kovid laboratorije „Kraguj“, Instituta za javno zdravlje Kragujevac, i detaljno traži i ispituje kontakte koje su imali.

„Onda sledi celodnevno telefonsko pozivanje tih osoba, njihovih kontakata, razgovori i objašnjavanje šta treba da rade i kako da se ponašaju da se ne bi virus širio dalje“, rekao je Vasiljević za portal Glas Šumadije.

On je rekao da je to bitna karika u sprečavanju širenja epidemije, kao i da u Institutu razmišljaju da predlože ukidanje vanredne situacije, jer je poslednjih dana mali broj novoinficiranih osoba u Kragujevcu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar