Foto: Aleksandra Petrović

Epidemiološka situacija u Kragujevcu i dalje je nestabilna, a broj novozaraženih u tom gradu ponovo je je među najvećima u Srbiji. Prema poslednjim informacijama Instituta za javno zdravlje, za 24 sata virus je otkriven kod 70 Kragujevčana, dok je na teritoriji cele Šumadije od 425 testiranih virus potvrđen u 86 slučajeva.

Za poslednja 24 sata virus je potvrđen u svim šumadijskim opštinama osim u Lapovu. Osim 70 Kragujevčana, virus je u prethodnom danu otkriven i kod sedam osoba iz Aranđelovca, četiri iz Rače , tri
iz Batočine i dve iz Topole.

U kragujevačkom Kliničkom centru na lečenju je 69 pacijenata iz centralne Srbije, a zbog komplikacija izazvanih koronavirusom, sedam osoba je na sistemu veštačke ventilacije pluća, dok su četiri osobe tokom jučerašnjeg dana otpuštene sa lečenja.

Foto: Aleksandra Petrović

Zbog naglog povećanja novozaraženih od početka nedelje, u Šumadiji je povećan i broj građana kojima je zbog kontakata sa inficiranima izrečena mera kućne samoizolacije. U karantinu je trenutno 2.450 građana, a najveći broj izolovanih je u Kragujevcu (1.899), dok se u ostalim šumadijskim opštinama taj broj kreće od 17 do 240.

U kovid ambulanti preko 350 pregleda dnevno

U Kragujevcu već nedeljama iz dana u dan raste i broj dnevnih pregleda u kovid ambulanti, koji u poslednja dva -tri dana prelazi 350 pacijenata. Direktor Doma zdravlja, dr Vasilije Antić, za nova.rs kaže da je u ambulanti već angažovana dodatna medicinska ekipa, kada je broj pregleda prešao 200 pacijenata na dan, ali da je sada, zbog povećanog broja građana sa respiratornim infekcijama, ponovo
dogovoreno uvođenje još jedne ekipe, kako bi se smanjilo vreme čekanja na pregled.

Foto: Predrag Petrović

„Imali smo po četiri ekipe u prvoj i drugoj smeni, koje smo povećali na pet, ali zbog velike gužve, ljudi i dalje čekaju po dva tri sata na pregled i testiranje. Sada smo dogovorili da uvedemo i šestu ekipu, za kompletan medicinski pregled pacijenata“ objašnjava dr Antić.

Na pitanje da li će u Kragujevcu biti otvorena i druga kovid ambulanta, čije je opremanje bilo aktivirano ovog leta u Zavodu za Zastavinu medicinu rada, dr Antić je odgovorio „da za sada nema potrebe za tim“ objašnjavajući da je sa Medicinom rada dogovoreno da ta ustanova pošalje svoje medicinsko osoblje za rad u postojećoj kovid ambulanti.

Privremena kovid bolnica na Šumadijasajmu u potpunosti je opremljena i spremna da primi prve pacijente, ali prema do sada raspoloživim podacima, u toj hali nije zbrinut nijedan pacijent.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar