Novi Sad kovid bolnica
Kovid bolnica u Novom Sadu Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Novootvorena kovid bolnica u Novom Sadu, čijom izgradnjom u rekordnom roku se dičila vlast na svakom nivou, od dana otvaranja ima problema sa instalacijama, strujom i poplavama. Problem je, prema saznanjima Nova.rs, u loše urađenim instalacijama i priključcima na vodovodnu mrežu, zbog čega u bolnici ni mesec dana nakon otvaranja voda nije bakteriološki ispravna.

„Od dana otvaranja 2 septembra podrum je poplavljivao nekoliko puta, a voda za piće nikada nije ni bila ispravna. Pacijentima se daje isključivo flaširana voda, ali im se ne govori razlog. Osoblju je rečeno da voda nije za piće, ali im je zabranjeno da tu informaciju dele dalje. Još gora je situacija sa strujom“, kaže izvor Nova.rs, koji napominje da je cela urađena „fušerajski“ i da postoje problemi i na elektroinstalacijama.

Objekat od 19.500 kvadrata sazidan je za nepuna 4 meseca na Mišeluku, u neposrednoj blizini saobraćajne petlje između Novog Sada i Sremske Kamenice. Ovo zemljište nije ranije bilo korišteno kao građevinsko, tako da je tokom izgradnje bolnice rađeno i komunalno opremanje, između ostalog i pristup vodovodnoj i elektromreži. Da li zbog brzine radova ili nestručnosti, u kovid bolnici gde se trenutno leči 512 pacijenata, postoje problemi i sa učestalim padom napona struje.

„Srećom, bolnica se oslanja na sopstvene generatore, tako da bezbednost pacijenata nije ugrožena. Moguće da je u pitanju preopterećenje mreže, ali o tome se svakako moralo voditi računa toko izgradnje, a ne da se mesec dana nakon otvaranja i sa skoro punim kapacitetom bolničkih postelja, majstori i dalje šetaju naokolo i „doteruju“ stvari“, kaže naš sagovornik. Nova.rs jeposlala pitanja Kliničkom centri Vojvodina koji je nadležan i za novu covid bolnicu, ali nam, očekivano, na pitanja nisu odgovorili. Međutim, KCV je naknadno poslao saopštenje drugim medijima, u kom se, nemušto, pominju i problemi sa instalacijama.

„Pored lečenja pacijenata, iz predostrožnosti potrebna je svakodnevna opreznost s obzirom na novi izgrađeni objekat Kovid bolnice na Mišeluku u vezi sa vodosnabdevanjem, elektroinstalacijama, gasnim instalacijama, energetskim snabdevanjem te se svakodnevno vrši nadzor nad istim u cilju sprečavanja svih neželjenih mogućih događaja. Redovno se vrši dezinfekcija, uz poštovanje svih higijenskih normativa, a tokom vikenda je rađeno i dodatno ispiranje celokupne vodovodne mreže. Normalan rad bolnice ni jednog trenutka nije prekinut, a od početka rada bolnice pacijentima i zaposlenima je omogućeno konzumiranje flaširane vode i vode za piće iz aparata“, navodi se u današnjem saopštenju KCV.

Izgradnju bolnice na Mišeluku, u koju je uloženo oko 4 milijarde dinara, država je prepustila svojoj omiljenoj firmi “Termomont”, koja je sazidala i preostale kovid bolnice u Srbiji, a nedavno joj je poverena i izgradnja Fabrike vakcina. Ukupni poslovni prihodi privatne firme Termomont su 2019. iznosili 22,3 miliona evra, a samo prošle godine je sa državom sklopila ugovore koji joj garantuju bar 3,2 puta veće prihode. Interesantno je napomenuti da je u 2019. godini čak 69,8% ukupnog poslovnog prihoda Termomonta bilo od poslova sa javnim sektorom, putem javnih nabavki.

Dr Uroš Lazarević Ujedinjeni protiv kovida

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram