Klinički centar Niš / Foto: N1

U četiri kovid objekta u Kliničkom centru Niš, prema podacima od jutros, nalaze se 362 pacijenta, a životno je ugroženo njih više od 50, kaže zamenik direktora tog centra Radmilo Janković. "Oko 190 pacijenata traži neku vrstu kiseonika, ali mesta u svim jedinicama ima dovoljno", dodao je on.

Podaci o broju umrlih i hospitalizovanih u KC Niš nisu objavljeni ni u četvrtak ni danas na sajtu te institucije.

„Mi imamo jutarnje sastanke i prema podacima od jutros u 7h ukupan broj hospitalizovanih u četiri kovid objekta KC Niš je 362, od toga i dalje ima pritiska na intenzivnu negu, tamo je i dalje više od 50 pacijenata koji su životno ugroženi. Pacijenti su sa teritorije čitave jugoistočne Srbije, a samo trećina pacijenta je iz Niša“, rekao je Janković za N1.

Danas je proglašena vanredna situacija u Beloj Palanci i Aleksincu.

„Tamo nema kovid bolnica, te će većina tih pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje biti prebačena ovde kod na“, dodao je.

Janković kaže da je među hospitalizovanim pacijentima njih više od 50 iz srpskih sredina na Kosovu, a 20-tak ih je iz Preševa i Bujanovca.

„Što se tiče strukture pacijenata, ona je veoma široka – imamo štićenike gerontološkogv centra i bebice, najmlađa je stara tek sedam dana, imali smo pacijenta od 92 godine, imamo i trudnice i dosta mladih. Teško da mogu da kažem da imamo trend smanjivanja broja. Imali smo vrh epidemije sa do 390 hospitalizovanih, nismo išli iznad te brojke, imali smo da kažem dobru organizaciju. Tokom čitavog perioda imali smo oko 160 slobodnih mesta u stacionaru, uvek ima dovoljno mesta u jedinici intenzivne nege, koja je najveća u Srbiji“, naglasio je Janković.

Uverava da ne bi trebalo da dođe do nekog naglog priliva pacijenata u klinički centar.

„Neće se ponoviti ta situacija, trebalo bi da izbije zaista veliko žarite, ona koja smo imali u Leskovcu i Vranju su relativno stabilna“, dodaje.

Prema njegovim rečima, Niš nije veliko žarište, jer, ponavlja, svega trećina pacijenata u KC Niš je iz tog grada, ostali su sa strane.

Na pitanje ima li dovoljno kiseonika, Janković kaže da trenutno „oko 190 pacijenata traži neku vrstu kiseonika“.

„Imamo više od 700 kiseoničkih mesta, praktično svaka soba u novom delu KC Niš ima kiseonik iz centralnog dovoda…U starom delu je takođe bilo dosta mesta, ali su se tamo koristile boce kiseonika…Imamo i dovoljn o respiratora, ali se trudimo da nam to bude poslednja mera odbrane, pokušavamo sa manjim intenzivnim metodama da obezbedimo pacijenta“, izjavio je anesteziolog.

Janković kaže i da bi u Srbiji trebalo da počnu da se rade obdukcije pacijenata za koje se sumnja da su umrli od kovida-19, jer bi to odagnalo sumnje i javnosti i porodica umrlih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar