Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/ nr

U odeljenju za decu u KBC Dragiša Mišović broj kovid pozitivnih mališana porastao je za nedelju dana, pa je tu hospitalizovano 44 deteta i 26 majki. Među pozitivnima je i šest beba, svi su u dobrom opštem stanju.

Rukovodilac tog odeljenja Olivera Ostojić kaže za RTS da je protekla noć bila mirna i da su imali dva prijema dece iz unutrašnjosti, prenosi N1.

Naši kapaciteti su već popunjeni, kaže doktorka, dodajući da trećinu pacijenata čine deca iz Beograda, a dve trećina „pozitivna“ deca iz unutrašnjosti. Oni su tu sa svojim majkama, trudimo se da ih ne odvajamo, leže tu sa svojom decom, i to su naši pacijenti, dodala je.

U KBC Dragiša Mišović je i šest beba koje su, kako prenosi dr Ostojić, dobro. Četiri su starosti do šest meseci, a dva su neonatusa, svi su kovid pozitivna deca, bez simptoma, oni su dobro i čekamo njihove rezultate da ih pustimo kući, dodala je.

Kapacitet ovog odeljenja u KBC je između 60 i 70 mesta, što je, navodi doktorka, več popunjeno sa 44 mališana i njihovim pratiocima.

Ideja je rukovodstva KBC da uključi i regionalne centre na dalje praćenje dece koja su sada u dobrom opštem stanju i koja bi mogla da odu u te regionalne centre.

Deca u proseku moraju da ostanu 10, 12, 14 dana, kaže doktorka, koja navodi da oni nisu teški pacijenti. Imamo dva hronična pacijenta, jednu devojku dijabetičara, jednog onkološko-hematološkog pacijenta, u stabilnom su stanju i njihove osnove bolesti su stabilne, dodala je.

Doktorka savetuje roditelje pa kaže da ne treba u ovoj pendemiji ignorisati ni temperaturu, ni curenje nosa ni kašalj, pogotovo kod dece koja dolaze iz „kovid pozitivnih sredina“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar