Foto: Jugpress

Na području Jablaničkog okruga tokom januara meseca zbog sumnji na veliki kašalj uzorkovanje je urađeno kod 12 osoba. Od ovoga njih sedam (šest sa teritorije Leskovca i jedna sa teritorije Lebana) je bilo pozitivno na veliki kašalj i to po tri osobe uzrasta 10-15 godina i od 16-20 godina, dok je jedna osoba stara 63 godine. U februaru je uzorkovano 15 osoba čiji se rezultati još uvek očekuju. Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Jadranka Krasić kaže za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress da se veliki kašalj dugo nije dijagnostikovao.

„Faktički, mi tu bolest nismo iskorenili, ali nismo ni imali oboljevanja zahvaljujući obaveznoj imunizaciji i dobrim procentima ispunjenosti imunizacije od 95% i više. U periodu korone došlo je do pada obuhvata broja vakcinisanih, pa su se pojavile sumnje i klinički znakovi da opet imamo obolele“, kaže Jadranka Krasić za JUGpress.

„Od 2023. godine Institut za javno zdravlje „Batut“ je usvojio metodologiju za laboratorijsko dokazivanje Pertusisa i oktobra se počelo sa time. Pre ovog termina nije se to radilo, jer nije ni bilo potrebe za tim“, dodaje.

Pročitajte još

Ona kaže da kod dece koja su bila obolela, a koja su bila vakcinisana i gde je prošlo više od sedam godina od revakcinacije nije bilo pojave temperature, nego se javljao samo suvi kašalj, dok dvoje dece nije bilo vakcinisano.

„Sada je uvedena i revakcinacija za veliki kašalj. Ranije je bila revakcinacija u četvrtoj godini, pa je to 2002. godine ukinuto, a od 2022. se to vratilo i revakcinacija se radi u 7. godini, pred polazak u školu“, zaključuje epidemiolog Zavoda za javno zdravlje.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar