Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ DUSKA STEFANOVIC/ nr

Prvi pacijenti stigli su u halu "Čair", rekao je doktor Goran Stanojević, i tamo ih je trenutno 14, a svi imaju lakšu kliničku sliku.

Prvi zaraženi koronom smešteni su u ovu improvizovanu bolnicu sinoć, a troje od njih su Kinezi koji žive i rade u Srbiji, prenose Južne vesti.

Od prvih 14 pacijenata devet je muškaraca, a pet žena.

„Krenulo je testiranje pre dva dana i sada očekujemo pacijente. U bolnici ovakog tipa su smešteni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom i asimptomatski, a ako se desi da se pogoršaju, mi ih šaljemo sanitetom u Kliniku za infektivne ili Kliniku za plućne bolesti“, rekao je Stanojević.

Već tri dana spremno je 256 ležajeva u najvećoj niškoj hali, ali su tek sinoć primljeni prvi pacijenti.

Osamnaest lekara i 90 sestara spremno je da se postara za ljude u „Čairu“, pojašnjava Stanojević, ali je samo deo njih trenutno u hali, dok su ostali u pripravnosti.

„Želimo da broj ekipa bude onakav kakav je potrebno, da ne bude ni više, a ni manje. Ako se desi da se u datom momentu izuzetno poveća broj angažujemo pripravne jude, koji su kući, samo za rad u hali „Čair“, da ne bismo eksponirali ljude nepotrebno covid infekciji“, priča Stanojević.

Širom Srbije pripremaju se sportske hale za prijem pacijenata koji su oboleli od virusa korona, ali nemaju većih simptoma, pa nisu za hospitalizaciju. Plan je da u „Čairu“ budu ne samo oni iz Niša, već i iz celog ovog dela Srbije, a to je i razlog što se u ovu svrhu pripremaju i sale osnovnih škola „MIroslav Antić“ i „Dušan Radović“.

U Kliničkom centru Niš trenutno je hospitalizovano 38 pacijenata sa potvrđenim koronavirusom. Od ukupnog broja hospitalizovanih, 17 obolelih je u staroj zgradi hirurgije KC Niš, priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u jako teškom opštem stanju.

Izvor: Južne vesti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram