korona starački dom
Foto:EPA-EFE/QUIQUE GARCIA

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih do sada su registrovane 452 osobe zaražene koronavirusom - 369 korisnika i 83 zaposlena, iz 18 ustanova, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih do sada su registrovane 452 osobe zaražene koronavirusom – 369 korisnika i 83 zaposlena, iz 18 ustanova, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Za šest organizacija socijalne zaštite očekuju se rezultati testa.

Prisustvo koronavirusa potvrđeno je u Domu za smeštaj odraslih i starih „Stara pruga“ na Umci, Domu za smeštaj odraslih i starih „Doživeti stotu“ u Zemunu, kao i gerontološkim centrima u Nišu, Kruševcu i Knjaževcu.

Virus je, takođe, registrovan i u domovima „Nana“ i „Nada“ u Beogradu, Domu za smeštaj osoba ometenih u razvoju Blace-Trbunje, Domu za smeštaj odraslih Kulina, Domu za smeštaj starih u Smederevu, Domskom odeljenju za smeštaj odraslih i starih u Novom Pazaru.

Zaraženih ima i u Domu za smeštaj odraslih i starih „Elite Home Star“ u Progaru, u Domu „Eskulap centar“ i Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu.

Prisustvo virusa je registrovano i još nekim ustanovama u Beogradu – Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Domu za smeštaj odraslih i starih „Sunčev breg“, Gradskom centru za socijalni rad – odeljenju Novi Beograd i Gerontološkom centru – usluga Pomoć u kući.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni kod kojih postoji takva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Ukupan broj republičkih i pokrajinskih ustanova socijalne zaštite je 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika.

Privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starih je 229, sa kapacitetom od 8.617 korisnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar