Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Većina domova zdravlja od ponedeljka počinje da radi normalno, ali na snazi ostaju sve mere prevencije prilikom dolaska u te institucije. Pacijentima se takođe preporučuje da i dalje, ukoliko su u mogućnosti, prvo pozovu lekara i dogovore pregled. Domovi zdravlja u Kragujevcu i Zaječaru čekaju odobrenje ministarstva za normalizaciju rada.

U Domu zdravlja Voždovac objašnjavaju za Nova.rs da mere prevencije i dalje ostaju iste, uprkos ukidanju vanrednog stanja. Od pacijenta se, dakle, očekuje da dođe sa maskom i rukavicama, kao i da sve vreme boravka u ustanovi vodi računa o fizičkoj udaljenosti u odnosu na druge osobe.

Na ulasku će i dalje biti tim za trijažu, koji onima koji dolaze meri temperaturu, dok pred zgradom ostaju postavljene barijere za dezinfekciju.

„Apelujemo na sve naše pacijente da pre dolaska pozovu svog izabranog lekara i da sve što mogu odrade telefonom. Takođe molimo sve da i dalje vode računa o merama prevencije“, navode u Domu zdravlja Voždovac.

Sve njihove službe funkcionišu, jer su, kako dodaju, i tokom vanrednog stanja primali pacijente na opšte i specijalističke preglede.

U još nekoliko beogradskih domova zdravlja su nam potvrdili da se njihov rad polako vraća u normalu uz mere prevencije, ali bez dozvole nadležnih, nisu želeli da govore o detaljima.

To potvrđuju i neki od pacijenata. Tako je Beograđanka N.M. ispričala za Nova.rs  kako je izgledao odlazak u jedan beogradski dom zdravlja, pošto je njenu ćerku zaboleo zub.

„Na ulazu su nam isprskali ruke nekim sredstvom i pitali nas da li imamo temperaturu – nisu je merili. Kad smo došli kod zubara, tražili su da popunim upitnik o tome da li smo putovali u zaražena područja, da li smo bili u kontaktu s nekim ko je putovao, ko je bio zaražen i da li smo imali temperaturu. Doktorka je imala masku, rukavice i vizir, a sestra samo masku“, opisuje N.M.

I u Domu zdravlja „Dr Milorad Mika Pavlović“ u Inđiji od ponedeljka stvari će se polako vraćati u normalu. Kako objašnjavaju, deo specijalista vraća se u svoje ordinacije, dok će deo ostati u kovid ambulanti.

„Od ponedeljka će početi zakazivanje termina za pregleda kod specijalista. Molim sve pacijente da se prethodno jave i zakažu pregled, jer je važno da kontrolišemo da se ne stvore gužve. Vodićemo računa i puštati u zgradu određen broj ljudi da bi mogla da se održi fizička distanca“, kažu za Nova.rs.

Na ulazu ostaje barijera za dezinfekciju i trijaža, a od pacijenata se očekuje da nose maske i rukavice.

„Polako se vraćamo u normalu, ali ne može odmah sve da se preseče, Recimo, znamo da za prvo vreme neće raditi rendgen, jer je korišćen za snimanje pluća, pa mora na dezinfekciju“, objašnjavaju u Domu zdravlja Inđija.

Domovi zdravlja u Kragujevcu i Zaječaru  čekaju odobrenje ministarstva 

Sve ambulante Doma zdravlja u Kragujevcu nastavljaju da rade po režimu  koji je uveden tokom vanrednog stanja, potvrdio je za Nova.rs direktor te ustanove dr Vasilije Antić. On je objasnio da se praktično ne menja ništa, jer su i  tokom vanrednog stanja primali pacijente na preglede, s tom razlikom što je bilo skraćeno radno vreme. Za povratak na redovan režim čekaju zvaničnu odluku Ministarstva zdravlja.

Foto: Aleksandra Petrović

Radno vreme u svim  ambulantama kragujevačkog  Doma zdravlja i posle ukidanja vanrednog stanja je od 7 do 18 sati, a tako će biti sve dok Ministarstvo zdravlja ne donese odluku od produžetku do 20 sati.  Kovid ambulanta nastavlja sa radom, bez obzira na ukidanje vanrednog stanja.

Antić objašnjava da izmenjeni režim rada, koji je na snazi i posle ukidanja vanrednog stanja, za građane ne menja ništa kada su u pitanju pregledi, jer će svi građani moći kod svojih izabranih lekara na preglede i po recepte, kao što su dolazili i pre uvođenja vanrednog stanja. Preventivne zaštitne mere, uvedene tokom pandemije, kako navodi, ostaće na snazi sve dok postoji opasnost od širenja virusa.

„Pacijenti koji dolaze moraće da imaju maske, a ukoliko nemaju – dobiće ih od sestre koja obavlja trijažu i dezinfekciju ruku svih koji ulaze u ambulantu. Očekujemo da narednih dana dobijemo beskontaktne toplomere, tako da ćemo svima koji ulaze meriti i temperaturu. Obaveza pacijenata biće da u čekaonicama drže odstojanje od dva metra. Pošto ćemo raditi na principu zakazivanja, verujem da se neće stvarati gužve u čekaonicama“, navodi doktor Antić.

Sve hitne slučajeve, kako dodaje, primaće bez zakazivanja, a pacijente kod kojih otkrijeu temperaturu i koji se budu žalili na respiratorne tegobe upućivaće u kovid ambulantu.

I u Zaječaru se za normalizaciju rada u Domu zdravlja čeka odobrenje nadležnog ministarstva.

„Mere koje su ustanovljene na početku vanredne situacije, poput skraćenog radnog vremena, obaveznog nošenja zaštitne opreme prilikom ulaska u objekat i dezinfekcije, ostaju na snazi do daljnjeg“, kaže za Nova.rs dr Miloslav Stojanović, direktor Zdravstvenog centra Zaječar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare