U četvrtak u apotekama 15 miliona maski, stižu respiratori

Podeli:
Foto: Oleksiy Boyko / Alamy / Alamy / Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da već večeras očekuje dostavu 60 respiratora, kao i da će u četvrtak u apoteke biti dostavljeno 15 miliona zaštitnih maski.

Vučić je naveo da će u Srbiju ukupno stići 50 miliona maski, a da je već sada plaćeno 49,5 miliona. On je rekao da će biti kupljena i mašina za proizvodnju maski, a biće angažovane i manje fabrike.

“U četvrtak u apotekama biće 15 miliona maski. To je mala količina, nedovoljna. Ali, sledi nam onda još 35 miliona maski, a prozvodiće ih i Jumko, Galenika…”, naveo je on.

Predsednik Srbije je naveo da će večeras u Srbiju biti dostavljeno 60 respiratora, sutra 40, te da će u ponedeljak stići nove količine.

“Svaki respirator vredi tri života. Respiratori koji dolaze najpre ići na Infektivnu kliniku, pa ‘Dragišu Mišović’ gde je bilo 30, a gde će se gurati na 180, zatim Zemunsku bolnicu gde će se broj povećati sa 35 na 80. Posle Zemunske bolnice sledi VMA, pa onda ide Institut medicine rada”, rekao je Vučić.

On je dodao da će deo biti izdvojen i za Beogradski sajam, gde se namešta 3.000 kreveta, ukoliko dođe do italijanskog scenarija.

“Evropski lideri tražili pomoć za nabavku respiratora”

Vučić je rekao i da je danas dobio poziv četvorice evropskih lidera da im pomogne svojim autoritetom, da i oni nabave respiratore iz Kine.

„Mi ćemo da uradimo sve sto možemo, ali prvo Srbija, pa svi drugi“, rekao je predsednik Srbije, koji je najavio da će u ponedeljak imati sastanak sa ambasadorima zemalja regiona, a dan posle i sa svima drugima.

U Srbiji je ukupno potvrđen 171 slučaj obolelih od koronavirusa, što znači da je tokom dana virus utvrđen kod još 22 osobe. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je 11 ili 12 osoba na respiratorima.