Foto: Shutterstock

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donela je rešenje kojim je četiri sela u okolini Čačka proglasila područjem zaraženim afričkom kugom svinja, a ugroženo je još 15 sela.

U zaraženim gazdinstvima biće obavljena eutanazija svih svinja, bez odlaganja, pod nadzorom veterinarskog inspektora, saopštila je Gradska uprava Čačka.

Zaražena sela su Mrčajevci koje je žarište zaraze, zatim Donja Gorevnica, Bečanj i Ostra.

Prema Rešenju Uprave za veterinu još 15 sela u okolini Čačka proglašeno je područjem ugroženim zaraznom bolesti afričke kuge svinja, a to su Vujetinci, Bresnica, Donja Trepča, Baluga Ljubićku, Stančići, Mojsinje, Baluga Trnavska, Vapa, Zablaće, Kukići, Lipnica, Mršinci, Slatina, Goričane i Katrga.

Lovišta na teritoriji Čačka „Mrčajevci“ i „Zapadna Morava Srbija Šume“ proglašena su područjem visokog rizika od afričke kuge svinja.

Radi suzbijanja i iskorenjiva te bolesti, uz eutanaziju zaraženih svinja, biće popisana sva gazdinstva na kojima se drže i uzgajaju svinje i biće obeležene i registrovane sve neobeležene svinje, uz klinički pregled u roku od sedam dana pod nadzorom veterinarskog inspektora.

BONUS VIDEO: Afrička kuga kod divljih i domaćih svinja: Brojke upozoravaju, virus se sigurno širi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar