Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ DUSKA STEFANOVIC/ nr

U privremenoj bolnici u hali Čair u Nišu, gde se leče pacijenti oboleli od kovid-19 sa lakšom kliničkom slikom, postavljena je prva srpska kabina za dezinfekciju kako bi se sprečilo dalje širenje epidemije. Kabina Aditus gate je potpuno automatizovana, sa dva mesta za brz protok pacijenata i prilagođena je za dezinfekciju celog tela pri ulasku u halu, odnosno dekontaminaciju pri izlasku iz sale za samo nekoliko sekundi. Kako bi se smanjio rizik od zaraze, procesi u kabini su online kontrolisani, bez potrebe izlaska tehničke podrške na teren.

Ova Open Air kabina za dezinfekciju samo je jedna od verzija kabina koje će, u saradnji sa Vladom Srbije biti postavljene i u drugim državnim i zdravstvenim ustanovama. Kabine koje će biti postavljene širom zemlje imaće opcije i beskontaktnog automatskog merenja telesne temperature svakog korisnika, ali i UV dezinfekcije ličnih stvari, poput telefona, ključeva, novčanika.

Pročitajte još:

Prvu sprsku kabinu za dezinfekciju razvila je domaća firma 365ADS, koja je i jedan od pobednika republičkog konkursa Fonda za inovacionu delatnost za doprinos suzbijanju pandemije COVID-19, raspisanom na inicijativu kabineta premijerke Ane Brnabicć dan po uvođenju vanrednog stanja.

Prva tri prototipa kabina će, u dogovoru sa Fondom i Vladom, ova kompanija pokloniti zdravstvenim ustanovama gde se javi najveća potreba za njima, nakon čega će kompanija izraditi kabine za sve druge zdravstvene i državne ustanove, bez želje za dodatnom zaradom, navodi se u saopštenju firme 356ADS.

„Kada se, kao u Kini, proglasi kraj epidemije, sa preventivnim merama poput dezinfekcije tela i merenja telesne temperature se mora nastaviti iz bezbednosnih razloga. Zato cće se ove kabine mocći da koriste sve dok postoji potreba za njima, na mestima sa velikom frenkvencijom ljudi – javnim površinama, aerodromima, autobuskim stanicama“, kaže Nikola Vučićević, direktor kompanije 365ADS, a navodi se u saopštenju.

On je najavio da će se kabine naći i na ulazu u mnoge kompanije širom Srbije, nakon čega će se kompanija posvetiti i izvozu kabina u zemlje regiona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar