Topola / Foto: Shutterstock

Selo Blaznava nadomak Topole, nekada je imalo tri manastira i crkvu, ratovi, seobe i stradanja ostavili su meštane sela bez svetinja. Tri hrama su porušena a poslednji je zapaljen pre više od 200 godina. Dobrom voljom građana i sakupljanjem priloga u selu se ponovo čuje crkveno zvono.

Svečani čin osvećenja zvona i krsta obavio je juče, trećeg dana Svete Trojice, episkop Šumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva Oplenačkog namesništva i u prisustvu predsednika opštine Topola Dragana Živanovića, predsednika SO Topola Dragana Jovanovića, meštana sela, brojnih uglednih ličnosti i zvanica, piše informativni portal Toppress.

„Ovo je Bogom dano mesto za ovako lep objekat posvećen Svetoj Trojici, meni je čast da su moji Blaznavci ovaj hram sagradili.

Osveštali smo zvona i krst, gospodin episkop Šumadijski Jovan uveličao je ovaj događaj što je za nas izuzetna čast.

Ponovo ćemo se ovde sresti kada počnu bogosluženja i kada hram bude u celosti završen“, rekao je predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović i dodao da će se hram završiti do zime kada se očekuje i početak bogosluženja na ovom mestu.

Episkop Šumadijski Jovan iskazao je zahvalnost meštanima, privrednicima, udruženjima, dobrotvorima, koji su dali svoj doprinos da se ovo sveto mesto sagradi. On je uručio zahvalnice donatorima zvona i krsta.

Izgradnja crkve koštala je oko 100.000 evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar