Foto: TANJUG/ BEOINFO/

Prvi decembarski dan obeležilo je natprosečno toplo vreme i obaranje nekih temperaturnih rekorda.

Najtoplija juče je bila Loznica, gde je najviša izmerena temperatura bila 24.2 stepena.

Time je prestignut apsolutni decembarski maksimum za period od 1991. do 2020. godine, koji je iznosio 23,5 stepeni.

Posle Loznice najtoplije je bilo Valjevo sa 23.5 stepeni a onda sledi Beograd, gde je ponovljen decembarski rekord od 22.6 stepeni, koji je dostignut 16.12.1989. godine, piše N1.

To je uticalo i na otpanje snega na planinama. Na Kopaoniku se u protekloj noći za 6 sati istopilo 15 cm snega, tako da je trenutna visina snežnog pokrivača 9 cm. Na Crnom vrhu ima još 5 cm snega, dok se na Zlatiboru i u Sjenici sneg u potpunosti istopio.

I danas će južnim vetrovima pristizati veoma topao vazduh pa ponovo očekujemo temperaturu koja je daleko iznad proseka. Krajem dana i tokom noći preko Srbije će preći hladni front i doneti nagli pad temperature.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom većeg dela dana zadržaće se pretežno oblačno, ali suvo vreme uz povremene sunčane periode. Posle podne i tokom večeri jače naoblačenje zahvatiće najpre sever i zapad Srbije, a tokom noći i ostale predele. Zbog osetnog pada temperature kiša će tokom noći u višim predelima preći u sneg.

U Srbiji danas toplo, temperatura do 24 stepena

I danas će duvati jak južni i jugozapadni vetar koji će posle podne i uveče biti u skretanju na severozapadni. Najviša dnevna temperatura od 15 do 22 stepena, hladnije će biti na istoku sa temperaturom oko 8 stepeni.

Sutra osetno hladnije, sa maksimalnom temperaturom ispod 10 stepeni i slabom susnežicom i snegom. U ponedeljak i utoark uglavnom suvo, a sredinom naredne sedmice očekuju se nova prolazna naoblačenja i slabe padavine.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar