Protest vozača električnih trotineta Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

Vozači električnih trotineta protestovali su u centru Beograda zbog novih propisa.

Vozači električnih trotineta, između ostalog, traže da se uslovi u saobraćaju po pitanju prvenstva i bezbednosti prilagode po redosledu: osoba sa invaliditetom, pešak, bicikl, električni trotinet, električni bicikl, motorcikl, automobil, autobus, kamion.

Izmena Zakona o saobraćaju koja se odnosi na električne trotinete stupila je na snagu 15. septembra, a njome je predviđena i zabrana vožnje električnih trotineta po pešačkim površinama.

Glavna izmena se odnosi na obaveznu vožnju biciklističkom stazom, a kazne za nepoštovanje novih pravila mogu biti i do 120.000 dinara ili 15 dana zatvora.

Aleksandar Mijajlović izjavio je za N1 da se vozači trotineta zalažu da se izgradi infrastruktura po hitnom postupku – da se obeleže zelenim trakama ulice kojima se kreću trotineti, da se taj deo puteva asfaltira i da se dozvoli većim trotinetima učešće u saobraćaju jer oni ne predstavljaju nikome problem.

„Sam zakon o bezbednosti saobraćaja destimuliše upotrebu trotineta, isključuje populaciju od 14-18 godina iz saobraćaja tako da nemaju gde da voze“, kaže Mijajlović.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar