Foto: BETAPHOTO/Drustvo za zastitu i proucavanje ptica Srbije/MO

Blizu ribnjaka Sutjeska, u mestu Banatski Despotovac, članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica pronašli su 64 leša divljih ptica. One su, kako se ocenjuje, najverovatnije ubijene i među njima su strogo zaštićene vrste, mišar i velika bela čaplja, kao i one koje su zaštićene lovostajem, siva čaplja i veliki vranac, piše portal Nova ekonomija.

„Ubijanjem ovako velikog broja ptica načinjena je ogromna ekološka šteta biodiverzitetu Srbije i celog regiona. Ptice koje su usmrćene bile su na zimovanju u Srbiji, a mogle su da dođu iz raznih evropskih država“, objašnjava Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

On podseća da se Srbija se kroz potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma obavezala na zaštitu ptica, posebno ptica selica, pa takvi slučajevi predstavljaju i kršenje međunarodnog prava.

Kako se dodaje, naneta je i neprocenjiva šteta poljoprivredi jer su mišari poznati kao prirodni saborci protiv namnožavanja glodara na oranicama, piše Nova ekonomija.

„Bez njih će se miševi i volunarice prenamnožiti, a naši paori će biti prinuđeni da kupuju i koriste nove količine otrova na njivama, istovremeno ugrožavajući bezbednost hrane, voda, ljudi i divljih životinja“, pojašnjava Knežević.

Kako se precizira, pronađena su 34 leša strogo zaštićenog mišara (Buteo buteo), kao i 21 leš strogo zaštićene velike bele čaplje (Ardea alba). Pronađene su i ptice koje su zaštićene lovostajem: sedam leševa sive čaplje (Ardea cinerea) i dva leša  velikog vranca (Phalacrocorax carbo).

PROČITAJTE JOŠ

„Prema tragovima ljudskog kretanja, ostacima municije kao što su patroni za sačmarice i povredama koje su vidljive na pticama osnovano sumnjamo da su ubijene“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Prema njegovim rečima, na tom području nalazi se i gnezdo orla belorepana (Haliaeetus albicilla), gnezdo mišara (Buteo buteo), par crnih žuna (Dryocopus martius), koje su strogo zaštićene vrste.

Navodi se da se na suprotnoj obali Tamiša nalazilo prenoćište velikih vranaca koji su verovatno posećivali i obližnje ribnjake, kao i da je to mogao da bude razlog za odmazdu nad pticama.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zahteva hitnu reakciju pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, policije i tužilaštva. Kako je ubijanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih ptica krivično delo, očekuje se hitno pokretanje istrage i pronalazak odgovornih za ovaj nezapamćen pomor.

BONUS VIDEO: Bara Reva – odbrana prirodne oaze

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar