Gradilište sa kog su uklonjeni objekti svlačionice, bazena i pomoćnog objekta Foto:RERI

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Evropa Nostra Srbija ukazuju na to da su u Aranđelovcu bespravno porušeni objekti koji čine deo istorijsko-kulturne celine Park „Bukovička banja“, da je investitor delovao mimo urbanističkog plana i rekonstrukciju jednog kompleksa pretvorio u njegovo rušenje.

Naime, Skupština opštine Aranđelovac usvojila je početkom 2021. godine urbanistički plan kojim se uređuje prostor parka „Bukovička banja“ i koji između ostalog podrazumeva rekonstrukciju „Otvorenog kupatila“ i njegovu „dogradnju sa nadgradnjom“.

Ubrzo nakon stupanja na snagu urbanističkog plana, aprila 2021. godine, raspisan je urbanističko-arhitektonski konkurs na inicijativu investitora, Privredno društvo „Bukovička banja Stublina doo“, kako bi se obezbedilo idejno rešenje projekta. Konačnu potvrdu urbanističkog projekta investitor dobija godinu dana kasnije i time stiče sve uslove da pokrene postupak pribavljanja građevinske dozvole.

„Investitor je građevinsku dozvolu ishodovao 9. septembra, a nepune dve nedelje kasnije od strane opštinske uprave izdata mu je i potvrda o prijavi radova na uklanjanju svlačionice, bazena, pomoćnog objekta i dela objekta ,Arkade’, koji zajedno čine kompleks ’Otvoreno kupatilo’. Ovde imamo očiglednu zloupotrebu pojmova rekonstrukcija, dogradnja i nadgradnja iz urbanističkog plana, koji su u urbanističkom projektu pretvoreni u rušenje. Usled ovakvog postupanja 1. oktobra uklonjeni su svi pomenuti objekti izuzev ‚Arkada’‚ koje izvesno očekuje ista sudbina”, ističe arhitekta i urbanista RERI-ija Dragomir Ristanović.

“Nažalost ovde imamo još jedan u nizu slučajeva gde se pokazalo da kulturna zaštita koju objekat uživa ne znači nužno i njegovo očuvanje od rušenja, naročito kada investitor dobije podršku za to od strane gradskih vlasti. Neretko se takva rušenja dešavaju u kratkom roku, bez mogućnosti da javnost, stručna i šira, pravovremeno odreaguje. Naravno, postavlja se i pitanje zbog čega je u

Aranđelovcu, gradu poznatom po brojnim značajnim kulturno-istorijskim objektima i lokalitetima, došlo do devastacije i dotrajalosti ovog kompleksa, što je investitoru praktično poslužilo kao izgovor da ih ukloni“, dodaje Vesna Marjanović, generalna sekretarka organizacije Evropa Nostra Srbija.

RERI i Evropa Nostra Srbija će svoju borbu na sprečavanju ovih nezakonitih aktivnosti svakako nastaviti kroz institucije sistema, pravnim putem, ali i preko dostupnih međunarodnih instrumenata. Ovim putem apelujemo na nadležne institucije da HITNO zaustave dalje aktivnosti investitora na ovom području, kako bi, makar delimično, sprečili potpunu devastaciju zaštićenog kulturnog dobra Park „Bukovičke banje“.

BONUS VIDEO: Rušenje parnog kupatila u Aranđelovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar