EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

Oboleli od koronavirusa se sada otpuštaju kući u izolaciju već nakon jednog negativnog testa, gde čekaju drugi test posle dve nedelje, izjavila je direktorka Infektivne klinike Kliničkog centra Vojvodine Vesna Turkulov.

Upitana zašto je promenjen kriterijum za otpust pacijenata iz bolnice, pa se sada otpuštaju sa jednim negativnim testom, umesto sa dva u razmaku od 48 sati, ona je rekla da je to zato što može da se desi da jedan test bude negativan, a sledeći pozitivan.

„To, ipak, ne znači da je pacijent još uvek bolestan, jer je reč o tragovima nukleinske kiseline“.

Kaže da svakako pacijenti sada odlaze u kućnu izlaciju i da posle dve nedelje imaju kontrolu, odnosno drugi test, tako da više nema ponavljanja dva testa.

Pročitajte još:

„Sada smo odlučili da je bolje posle jednog negativnog testa, ako su klinički dobro, da idu na kućno lečenje u izolaciju i tek posle dve nedlje od otpusta iz bolnice da ponove test, kao i da se smatra mnogo boljim da to urade pre nego što se vrate na posao i svakodnevne aktivnosti“, rekla je ona i dodala da je razlika samo u tome što je pomereno drugo testiranje u odnosu na prvo.

Podseća da je kraj prve ili početak druge nedelje od bolesti kritičan period kada mogu da se dogode komplikacije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar