mere putovanja
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Preko 60 turističkih organizacija u Evropi pozvalo je države članice EU da što skorije primene u praksi dogovorene digitalne kovid sertifikate.

Savez Evropskog turističkog manifesta očekuje da će sertifikati biti u primeni i pre 1. jula kada bi zvanično trebalo da stupe na snagu širom EU.

EU turistički sektor poručuje da je primena sertifikata neophodna već u junu kako bi se osigurala ponovna sloboda kretanja širom EU što je vitalno za nastupajuću letnju sezonu i opravak tursitičkog sektora.

Digitalni kovid sertifikati dogovoreni su između Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Saveta EU.

U sertifikatu, koji će nacionalne vlasti izdavati u digitalnom ili papirnom formatu, biće navedeno da li je neko vakcinisan, da li ima skoriji negativni PCR test ili je privremeno imun nakon oporavka od infekcije.

Evropska komisija pozvala je države članice da što pre pripreme logistiku za izdavanje i prepoznavanje sertifikata izdatih širom EU.

Kada su u pitanju sertifikati koje izdaju treće zemlje, uključujući i Srbiju, u Briselu navode da će se voditi pojedinčani razgovori o međusobnom „prepoznavanju“ sertifikata trećih zemalja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar