Umesto da iz porodilišta izađe nasmejana i s bebom u naručju, Maja Simić Simeunović iz Beograda je pre dve godine napustila GAK "Narodni front" tuzna, izbezumljena, ali ujedno i ogorčena jer je njeno novorođenče umrlo na porođaju. Za smrt svog sina optužuje doktora D. D koji joj je vodio trudnoću, ali i ginekologa D. J. i bolnicu u kojoj se porodila. Protiv njih je već tada podnela krivičnu prijavu, a kako ni posle ovoliko vremena nije pozvana na saslušanje, nedavno je podnela parničnu tužbu. Maja za Nova.rs priča šta se dogodilo tog 31. januara 2022. godine kada joj je urađen hitan carski rez i kada joj je saopšteno da njena beba nije preživela.

Maja Simić Simeunović je porodilja iz Beograda koja je 31. januara 2022. godine rodila mrtvu bebu.

Tvrdi da su lekari u GAK „Narodnom frontu“ koji su je porodili krivi za smrt njenog deteta, a posebno ginekolog koji joj je vodio celu trudnoću i koji ju je ostavio samu u porođajnoj sali jer je njemu isticala smena.

Tog dana Maja je, u dogovoru sa doktorom, došla u porodilište na pregled.

„Trebalo je da se urade poslednje pripreme i pregledi pred porođaj s obzirom da sam prešla termin pet dana. S obzirom na dijagnoze koje sam imala – hiperemezu, insulinsku rezistenciju i gestacijski dijabetes, u više navrata sam pokušavala da ubedim doktora da bi trebalo da razmatra porođaj carskim rezom. Međutim, on je, nakon svih pregleda, kao iz topa rekao: ‘Ti možeš da se porodiš!’, priseća se ona za naš portal i dodaje da je tog dana priključena na indukciju.

PROČITAJTE JOŠ:

„Lekari su procenili da je beba 3.818 grama, što mi je bilo čudno jer onda ispada da je beba u devetom mesecu za tri nedelje dobila samo 45 grama? To je nemoguće. A inače je taj isti doktor kasnije ispred Lekarske komore, kada sam podnela krivičnu prijavu, izjavio da je znao da će dete imati više od četiri kilograma“, navodi ona.

Opisuje da je doktor uradio Kristlerov zahvat, kada joj je legao na stomak, ali beba i dalje nije izlazila.

„Počeli su mi bolovi, a on je govorio: ‘Ajde, tako treba, još malo, samo što nisi gotova’. Odjednom, rekao je da mora da idem jer mu je kraj smene. Nije mi bilo svejedno, očekivala sam da će da završi porođaj s obzirom da sam njegov pacijent devet meseci. Rekao mi je da me ostavlja u sigurnim rukama i otišao, a ja sam ostala na porođajnom stolu, zavijajući od bolova“.

Foto: Shutterstock

Kako dalje objašnjava, tek kada su uočili da više nema srčanih otkucaja kod bebe, lekari su reagovali.

„Došao je taj drugi doktor, sav usplahiren. Naredio je da se pozove načelnica dnevne bolnice, a ona kada je došla i videla kakva je situacija, samo je povikala: ‘Hitan carski rez’. Sećam se tog trenutka kada još nisam zaspala od anestezije, doktor me maže jodom po stomaku, a ženski glas govori: ‘Ajde seci više’. Kada sam se probudila, pitala sam gde je moja beba. Rekli su mi da nije preživela“, priseća se ona.

Tražila da vidi dete, ali nisu joj dali

Maja ističe da taj trenutak kada joj je saopšteno da njene bebe nema, neće nikada zaboraviti.

Tog dana nije mogla da vidi svog preminulog sina, ali je zatražila sutradan kada je malo došla k sebi.

„Suprug je tog dana video bebu, a ja sam sutradan tražila da ga vidim, ali su mi rekli da je prebačen na Institut za patologiju. Onda su mi dali da potpišem kako neću da vidim dete, što je potpuna laž. Njima je najvažnija papirologija, a sve zbog toga da bi sutra mogli da napakuju u otpusnoj listi da sam se složila za ovo, za ono… Sramota najgora“.

Foto: Privatna arhiva

Beba je, kako su joj rekli, 45 minuta reanimirana, ali i dalje nije davala znakove života.

Za doktora koji je, kako su joj rekli, jedan od najboljih ginekologa u Srbiji i o kom su pisani hvalospevi, nije želela da čuje ni da vidi.

Slučajno su se sreći dan pred njen otpust iz bolncie i tada je, kaže Maja, zatražio izvinjenje.

„Govorio je da je trebalo da ostane, pravdao se, ja sam samo ćutala. A nekoliko sekundi pre nego što smo se sreli, čula sam ga kako razgovora sa kolegom i priča mu da ide sutra sa ženom na odmor, sav je bio ushićen. A kako se ja osećam? Da li ga je to zanimalo? Rekao mi je da navodno tri noći ne spava. Samo sam mu poručila da ne želim da ga vidim i da će za smrt mog deteta neko debelo da odgovara. Okrenuo se i otišao“.

U odvojenoj sobi kao u ćeliji

Maja je, zbog gubitka bebe, po završetku porođaja bila odvojena od drugih žena kojima je porođaj prošao dobro.

„Odvojili su me da ne bih mračila te žene. Svaki dan sam slušala: Dobar dan, probudili ste se, vaša beba je sjajno’. Ja sam svih pet dana u porodilištu otplakala, bila sam non-stop na lekovima za smirenje“.

Foto: Privatna arhiva

Tvrdi da je doktoru od početka trudnoće ukazivala da se plaši jer je prvi porođaj bio težak i završio se vakumom.

„Od pete nedelje trudnoće govorila sam mu kako sam imala težak porođaj, da su mi bebu vadili vakumom, da su mi legli na stomak zbog čega šest meseci nisam osetila rebra. On je samo govorio: ‘Biće sve u redu, ti si drugorotka, nema šanse za carski rez’. I na tome se završilo iako sam bila uznemirena. Pred sam kraj trudnoće ponovo sam ga zamolila da razmotri opciju carskog reza jer je beba bila velika, a on me je pitao: ‘Šta goćete vi’ Ne može carski rez, prvi put ste se porodili vaginalno, pravite problem gde ga nema, idite privatno pa se porodite’. Zamislite“.

Prema rečima naše sagovornice, obdukcija je pokazala da je beba bila zdrava, ali da se ugušila u plodovoj vodi zbog neadekvatne nege tokom porođaja.

„Mnogo nelogičnosti ima ovde. Spoljna kontrola je utvrdila da nedostaje 20 minuta CTG zapisa. I šta mislite, da je neko to uzeo u obzir? Ne! I dalje nisam pozvana od strane tužiteljke koja je na mom slučaju da dođem na saslušanje, prošlo je dve godine od podnošenja krivične prijave, ali i dalje ništa, nisu me saslušali, dok optužene doktore jesu početkom 2023. godine. Moja advokatica je podnela prijavu vezanu za rad tužiteljke“, kaže Maja.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što je bilo jasno kao dan, kaže Maja, to je činjenica da ne sme da odustane i da mora da uradi sve što je do nje zbog njenog preminulog Uroša.

„Shvatila sam da moram ovde da uradim sve što je potrebno što se tiče pravne strane, mada znam da neću moći ništa da uradim i da institucije u Srbiji ne rade svoj posao onako kako bi trebalo.“.

Foto: Shutterstock

Povodom Majinih navoda kontaktirali smo GAK „Narodni front“, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore na pitanja šta se dogodilo tog dana kada je ova porodilja izgubila svoju bebu.

BONUS VIDEO: Marina Mijatović: Prvi korak ka rešenju akušerskog nasilja je medicinski fakultet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare