Trudnice, pazite šta potpisujete u porodilištu
Foto:arhiva Nova.rs; hutterstock

Pre nego što uđu u porođajnu salu, trudnice u Srbiji potpisuju dokument, kojim unapred oslobađaju krivice medicinski tim, ali i porodilište, od bilo kakve krivice, ukoliko tokom rođenja bebe nešto krene po zlu. Ovaj dokument je neustavan i formalno-pravno neispravan, kažu stručnjaci za Nova.rs i ističu da je nedopustivo da žena pred porođaj daje pisanu saglasnost na sadržinu koju uglavnom ne razume, a koja joj može naneti štetu.

Nažalost, ovaj dokument je deo protokola, uobičajene procedure u svim srpskim porodilištima, iako je pogrešno formalno-pravno napisan, a ženama se daje na uvid i potpis neposredno pred porođaj, uz objašnjenje da “to svi potpisuju”.

Foto: Shutterstock

“Dobila sam taj dokument pred porođaj i nisam želela da potpišem. Pročitala sam ga i pokušala da razumem zašto mi to daju, jer mi je bilo neshvatljivo da dajem saglasnost da se lekari i bolnica oslobađaju krivice, ako bude problema na porođaju. Jasno mi je da moraju da nam predoče moguće komplikacije i da se štite našim potpisom, ukoliko mora da se uvede neka intervencija na porođaju, ali nije mi bilo jasno zašto ih oslobađamo odgovornosti. Rečeno mi je da to ‘svi potpisuju’, pa sam onda i ja”, kaže za Nova.rs Dorotea Milosavljević (32), iz Beograda, koja je imala komplikacija na porođaju, ali ustanovu nije prijavila.

Potpis obavezan u svim porodilištima

Dokument iz porodilišta Kliničko-bolničkog centra Zvezdara, pojavio se na društvenim mrežama, a porodilje sa kojima smo razgovarali, potvrdile su da su svoj potpis davale i u drugim ustanovama pre nego što su odvedene u porođajnu salu.

Pravno gledano, srpsko zdravstvo ovakvim dokumentom „pristaje na akušersko nasilje„ prokomentarisala je advokatica i narodna poslanica Marina Mijatović.

„Ovakav pristanak predstavlja kršenje prava pacijentkinja i pravno se ne može prihvatiti. Očigledno je da srpsko zdravstvo nastavlja sa akušerskim nasiljem i ucenjivanjem pacijentkinja, a da Ministarstvo zdravlja podržava maltretiranje žena u porodilištima. Na osnovu sadržine pristanka, može da se zaključi da je srpsko zdravstvo svesno akušerskog nasilja i da pristaje na akušersko nasilje, da je svesno svih njegovih posledica i da želi da se ono izvršava“, smatra Mijatović, advokatica za medicinsko pravo.

Marina Mijatović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ako trudnica odbije da potpiše dokument, lekari moraju da je porode po protokolima koji postoje i koji su prihvaćeni prema međunarodnim standardima.

„Svaka žena ima pravo da odbije da potpiše, a na porođaj ide svakako. Svetska zdravstvena organizacija ima jasno definisane protokole, a pravno je neprihvatljivo da se unapred odričemo prava na podnošenje tužbe, odnosno sudske zaštite. Porodilja ne može da daje saglasnost za svog partnera, a partner može da dobije ovlašćenje od porodilje da će doneti odluku o daljem tretmanu, ako ona ne bude bila u svesnom stanju. Ovakav pristanak predstavlja izazivanje straha kod porodilje što su elementi akušerskog nasilja“, objašnjava za Nova.rs Mijatović.

Foto: Shutterstock

Međutim, zdravstveni radnici u porodilištima, kažu za Nova.rs da je potpisivanje informativnog dokumenta uobičajena procedura.

“U svakom porodilištu, državnom ili privatnom, trudnica pre porođaja dobija na uvid dokument, koji treba da potpiše, a zove se informisani pristanak pacijenta na hiruršku odgovorajuću proceduru. Tu je opisana svaka procedura i način na koji se izvodi, a pacijentkinja je u obavezi da pročita i potpiše. Bilo koju intervenciju koju medicinski tim u porodilištu izvodi, pacijent o njoj mora biti informisan. To je deo protokola rada bolnice i odobrava ga stručni kolegijum”, objašnjava za Nova.rs prof. dr Snežana Rakić, specijalistkinja ginekologije i akušerstva i nekadašnja direktorka GAK Narodni front.

Kršenje protokola

Ona navodi da je u pitanju zakonska obaveza, ali da dokument koji se daje trudnicama, a koji je objavljen na društvenim mrežama, nije pravilno napisan i krši protokol.

Foto: Shutterstock

“Pacijentkinja treba da bude upoznata sa svakom intervencijom zasebno. Ako dođe do carskog reza, treba da bude opisano u kojim okolnostima može da se desi i to važi za svaku medicinsku indikaciju. Sve mora biti pojedinačno predstavljeno trudnici, a ne odjednom, na istom papiru. Pre svake veće operacije, pacijent mora biti informisan, osim ako nije vitalno ugrožen. Ovaj papir, koji potpisuju trudnice, nije formalno-pravno napisan kako treba. Sve je pobrkano i formalno-pravni segment i domen medicine. Deo koji govori o oslobađanju krivice bolnice i stručnog tima, ne može da stoji u istom dokumentu sa sadržajem o intervencijama i komplikacijama”, kaže prof. dr Rakić.

Snežana Rakić Foto: N1

Dokument koji se daje trudnicama na potpis pre porođaja, takođe je i vid zastrašivanja.

Pročitajte još:

“Ovaj dokument je pre svega zbunjujuć, zastrašujuć i stavlja ženu u poziciju straha od posledica. Ustanove vrlo manipulativno sprovode ovakve protokole. Svaka žena dolazi na porođaj zabrinuta zbog drugih stvari, ne razmišlja o ovoj vrsti dokumentacije i potpisa, a oni joj uručuju važan dokument i traže saglasnost za nešto što ne treba niko da odobri. U sadržini tog teksta sve ide unapred. Upoznaju je sa svim što će možda da joj se dešava, a to je jedan od načina da se država, institucije, Ministarstvo zdravlja, zaštite od izlaska istine na videlo”, kaže za Nova.rs Anita Marković, iz Neformalnog kolektiva “Ženska solidarnost”.

Borba protiv akušerskog nasilja

Ovakav dokument unapred sprečava žene da svedoče o akušerskom nasilju i da se protiv istog bore.

Foto: Shutterstock

“Ovo je definitivno još jedan način da žene ućutkaju i da društvo normalizuje nasilnički tretman u porodilištima. Ovim se sprečava svedočenje žena o akušerskom nasilju, a nisam sigurna da li je trudnicama jasno šta se dešava ukoliko ne potpišu ovaj papir. To kod njih stvara još veći strah. Ipak, žene moraju da znaju da ne mogu biti odbijene za porođaj. U porodilištu ih moraju poroditi čak i ako ništa ne potpišu. Ovaj dokument nije važeći na sudu i ne postoji ništa što može sprečiti žalbu ili tužbu porodilje i njene porodice”, naglašava Marković.

Podsetimo, u spornom dokumentu radi se, između ostalog, o davanju saglasnosti trudnice, buduće porodilje, koja svojim potpisom „prihvata sve uslove, mere i hirurške metode vezane za neočekivana stanja i moguće komplikacije na porođaju“.

Foto: Shutterstock

„Sporazumeli smo se da oslobađamo obaveza, zahteva za odštetom ili bilo koje odgovornosti od bilo koje štetne posledice, koja može da iskrsne iz planirane procedure, uključujući komplikacije vezane za porođaj, postporođajni period, kao i komplikacije vezane za buduću trudnoću i porođaj. Oslobađamo bolnicu, kao i stručni tim od svake odgovornosti u vezi sa kasnijim nesporazumima i sporovima koji mogu iskrsnuti između pacijentkinje i supruga/partnera“, stoji na kraju ovog dokumenta.

Na naša pitanja o dokumentu koji potpisuju trudnice u srpskim porodilištima, iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Kako se na sudu dokazuje akušersko nasilje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare