Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nekoliko desetina Vranjanki i Vranjanaca danas je učestvovalo u protestnoj šetnji zbog akušerskog nasilja, od zgrade Gradske uprave do Zdravstvenog centra i Službe za ginekologiju i akušerstvo, odnosno porodilišta.

Učesnicima protestne šetnje na kratko su se pridružile direktorka Opšte bolnice dr Nataša Stojiljković i upravnica Doma zdravlja dr Milica Jaziković, preneo je portal Slobodna reč.

Cilj mirne protestne šetnje bio je da se pruži podrška ženama koje su doživele akušersko nasilje, a posebno onima koje su se odvažile da takvu vrstu nasilja prijave nadležnima.

Neki od transparenata koje su žene nosile su i „Renovirajte doktorsku etiku!“, „Nebriga + neznanje = Ginekologija Vranje“, „Sve na svetu rodila je majka“, „Da bolnice ne budu klanice“.

PROČITAJTE JOŠ

Žene Vranja su zakazale mirnu protestnu šetnju, simbolično u 5 do 12, nakon što je Vranjanka S. J. policiji i tužilaštvu zbog nesavesnog i nehumanog porođaja 16. januara koji je narušio zdravlje bebe, prijavila ginekologa Z. A.

O slučaju su izvestili mediji samo nekoliko dana od tragičnog slučaja porodilje iz Sremske Mitrovice čija je beba preminula zbog nasilnog porođaja, a u jeku lavine ispovesti žena o akušerskom nasilju.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar