Foto: Profimedia.rs

Na društvenim mrežama već danima ne prestaju da se objavljuju informacije o novim trovanjima i uginućima pasa u Novom Sadu. Iz udruženja za zaštitu životinja kažu da treba biti oprezan jer informacije nisu zvanično potvrđene, ali i da se mora proveriti šta se to dešava sa kućnim ljubimcima i psima lutalicama u ovom gradu.

Telep, Grbavica, Centar, Podbara su za sada delovi grada iz kojih su se građani javno oglasili da su ljubimci uginuli, a sumnjaju da su otrovani. Uginuća su po opisu brza, maltene trenutna, saopštili su iz Ekološkog fronta i dodali, da mreže nisu put rešavanja problema, već korisno mesto da se upozore vlasnici i ljubitelji, ali da svaki slučaj treba da se prijavi policiji, komunalnoj i veterinarskoj inspekciji, prenosi Danas.

Svi pobrojani su nadležni za slučajeve trovanja, a teren mora da sanira i „Ciklonizacija“.

Toksikološko-hemijske analize koje se rade u laboratoriji Nacionalnog centra za kontrolu trovanja rade se na zahtev tužilaštva, zbog čega je bitno da se uginuća kod kojih se sumnja da je nastalo usled trovanja prijave policiji.

U veterinarsku ambulantu „Sirius VET“ u prošle nedelje stigla su dva psa otrovana na Šodrošu. Veterinari nisu mogli da im pomognu. Otrov je bio izuzetno jak. Toksikološke analize jednog od otrovanih pasa trebale bi da budu gotove do kraja nedelje.

Kako kaže vetrinar Aleksandar Savić, sa ovako snažnim i efikasnim otrovom nikada se do sada nisu susretali u ovoj ambulanti.

– Nešto što za petnaest minuta usmrti retrivera od dvadeset kilograma i dve godine starosti je vrlo ozbiljan otrov. Nije šala. Nemate uopšte priliku da pomognete životinji. Oba psa su bila priključena na infuziju ali nisu izdržala tri minuta. Koji je otrov u pitanju reći će toksikologija, ali imali su i nervne i kardiološke simptome. Sa trovanjem antifrizom ili otrovom za pacove, kojima se obično truju psi, treba nekoliko dana da on počne da deluje. Ovo je bilo instant, klinički simptomi kreću već za pet minuta – rekao je Savić.

Kako ističe, u njihovoj ambulanti na sreću više nisu imali ovakvih slučajeva, ali smatra da sve treba detaljno istražiti jer uopšte nije naivno da ovako jak otrov bude pored šetališta gde se igra na stotine mališana.

– Dobili smo, za sada zvanično nepotvrdjene dojave o otrovu u Radničkoj ulici u Sonje Marinković i na Podbari. Za svaki slučaj budite jako oprezni! Predlažemo da ko god želi odštampa naš plakat i polepi po svom kvartu sa propisima i kaznama za trovače, ovo može pomoći da se u svojoj nameri odvrati eventualni počinilac i da se edukuju građani kako da reaguju u slučaju da primete otrov – objavili su iz Udruženju za zaštitu životinja SPANS.

Po nezvaničnim informacijama, sa Šodroša su nestali psi lutalice koji su ovde živeli poslednjih godina, ali niko za sada nije prijavio da je video njihove eventualne leševe.

Po krivičnom zakonu Srbije trovanje životinja predstavlja niz krivičnih dela: Ubijanje i mučenje životinje (do 1 godina zatvora), izazivanje opšte opasnosti (do 5 godina zatvora), korišćenje otrova (od 6 meseci do 5 godina zatvora) i trovanje hrane ili vode (do 3 godine zatvora).

Trovač je prekršio i Zakon o dobrobiti životinja i Zakon o hemikalijama čije su kazne do 50.000 dinara, te Zakon o proizvodnji i prometu opasnih supstanci što je krivično delo za koje je zaprećena kazna i do 5 godina zatvora.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare