Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE, MRE/ ZORAN PETROVIC

Biolog Vladimir Stevanović, hemičar Bogdan Šolaja i tehnolog Velimir Radmilović, akademici Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) pisali su potpredsednici Vlade Srbije Zorani Mihajlović kako bi apelovali da Vlada "bolje sagleda" sve apekte aranžmana sa Rio Tintom pre odlučivanja o projektu.

Kako se navodi u pismu, akademici se zahvaljuju ministarki na učešću u naučno-stručnom skupu „Projekat Jadar – šta je poznato“, održanom nedavno u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

„Analizom održanih predavanja i dosutpnih dokumenata, nalazimo da Projekat „Jadar“ nije dovoljno osvetljne niti je dovoljno transparentan. Smatramo da će, osim velikih problema zaštite životne sredine, projekat imati važne socijalne, ekonomske i demografske implikacije koje su, čini se, stavljene u drugi plan, mada to tako ne bi trebalo da bude“, navodi se u pismu.

Stoga su, kako navode u pismu, odlučili da svoje mišljenje iznesu ministarki i Vladi, kako bi im pomogli u donošenju odluke.

Dokument koji je poslat uz pismo sadrži 10 strana mišljenja organizatora pomenutog skupa. Nije poznato da li je ministarka uputila odgovor na pismo.

Podsećamo, „perjanica“ projekta eksploatacije jadarita u Srbiji je multinacionalna kompanija Rio Tinto, koja je najavila ulaganja od pola milijarde evra samo u 2021. godini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare