Foto:N1

Planira se povećanje broja energetski ugroženih kupaca kroz unapređenje kriterijuma - umesto sadašnjih oko 70.000 ubuduće će povoljnosti moći da koristi tri puta veći broj domaćinstava, navode iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Spremna je nova uredba o energetski ugroženom kupcu, kojom se planira povećanje broja energetski ugroženih kupaca kroz unapređenje kriterijuma, tako da će umesto sadašnjih oko 70.000 ubuduće ovakve povoljnosti moći da koristi tri puta veći broj domaćinstava, i na taj način će sniziti račune i za električnu i toplotnu energiju ili za gas, rekao je Zoran Ilić, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović.

Ilić je, gostujući na TV Vesti, rekao da se cene energije i energenata u svetu konstantno menjaju i da država novom uredbom obezbeđuje preventivnu zaštitu najugroženijih građana.

„Predlogom uredbe definisali smo granicu prihoda do koje se može steći status energetski ugroženog kupca. Za domaćinstva sa jednim članom granica prihoda trenutno iznosi 15.115 dinara, dok je planirano povećanje na 18.258 dinara. Za domaćinstva koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara“, rekao je Ilić.

Prošle godine je 68.120 domaćinstava iskoristilo pravo za umanjenje računa i ovom uredbom omogućavamo da veći broj njih snizi račune, ali ne samo za električnu energiju ili gas, kako je do sada bio slučaj, već i za toplotnu energiju, naveo je on.

Ilić je istakao da će gotovo 200.000 domaćinstava steći status energetski ugroženog kupca i da su unapređeni kriterijumi kako bi veći broj ljudi mogao da snizi račune za električnu i toplotnu energiju.

Bonus video: Oporavite svoj kućni budžet

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare