Foto: Shutterstock

Predstavnici pokreta "Kreni-promeni" predočili su danas predstavnicima Ministarstva zdravlja Srbije tri predloga za prevazilaženje prepreka u sprovođenju zahteva da porodiljama bude omogućeno pravo na besplatnu pratnju, koji je podržan peticijom s potpisima više od 190.000 građana.

Realizacija tih predloga, kako je saopštio ovaj pokret, bila bi od značaja za sve trudnice i buduće trudnice i porodilje, jer bi direktno poboljšala trenutnu situaciju i sprečila neujednačenu praksu u sprovođenju besplatne pratnje za porodilje. Predlozi pritom ne iziskuju bilo kakav finansijski trošak Ministarstva zdravlja.

Jedinstveni protokoli za sva porodilišta

Prvi zahtev odnosi se na usvajanje novih ili dopuna postojećih podzakonskih akata, kojima bi se usluga beplatne pratnje porodiljama tokom porođaja utvrdila i bila obuhvaćena obaveznim zdravstvenim osiguranjem u svim porodilištima na teritoriji – do donošenja zakonskog rešenja.

Foto: Shutterstock

Predloženo je i utvrđivanje jedinstvenih protokola/procedura kojima bi bili propisani uslovi koje pratnja porodilje treba da ispunjava kako u regularnim uslovima, tako i tokom epidemije, i koji bi se primenjivali u svim porodilištima na teritoriji Srbije.

„Kreni-promeni“ predlaže i da Ministarstvo zdravlja uputi javni apel i usvoji akt kojim bi se obavezala sva porodilišta, koja u ovom trenutku ispunjavaju prostorno-tehničke uslove, da usvajaju zahteve porodilja koje izraze želju za prisustvo pratnje tokom porođaja, kao i tokom ultrazvučnih pregleda trudnica – do regulisanja prva dva zahteva.

Odgovor Ministarstva zdravlja za 15 dana

Predstavnici Ministarstva zdravlja, kako je saopšteno, složili su se na sastanku da su zahtevi pokreta „Kreni-promeni“ realni i najavili da će u roku od 15 dana dostaviti odgovor, odnosno izvestiti o mogućnostima za njihovu realizaciju.

Predstavnici Ministarstva zdravlja predočili su na sastanku da epidemiološka situacija više ne može biti prepreka u ostvarivanju prava porodiljama na pratnju. Taj zaključak izveden je na osnovu ocena posebne radne grupe koja je formirana radi ocene postupanja u uslovima pandemije COVID-19, koja je obavestila zdravstvene ustanove da se, između ostalog, ukida obaveznost nošenja zaštitnih maski u zdravstvenim ustanovama, kao i zabrana poseta hospitalizovanim pacijentima, te obavezno testiranje kao uslov za prijem na bolničko lečenje.

Povodom situacije u porodilištu u Sremskoj Mitrovici, u kojem je povučena prvobitno doneta odluka da se odobrava pratnja porodiljama, Ministarstvo zdravlja je istaklo na sastanku sa predstavnicima „Kreni-promeni“ da je to porodilište u nadležnosti Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo Vojvodine.

Ministarstvo zdravlja je izvestilo predstavnike pokreta i o koracima u vezi sa rekonstrukcijom porodilišta i dalo im na uvid izveštaje, na osnovu kojih će se pristupiti planu rekonstrukcije. Predstavnici „Kreni-promeni“ su kao opciju ponudili da malim donacijama građana prikupe sredstva za paravane do rekonstrukcije pojedinih porodilišta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare