Iz uprave Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici najavili su da će nakon incidenta sa pacijentkinjom Maricom Mihajlović, čija je beba umrla posle rođenja, a ginekolog optužen za akušersko nasilje, odobriti pratnju na porođajima. Međutim i mesec dana kasnije, ova usluga još ne postoji u njihovom porodilištu, a sada nadležni objašnjavaju da ipak ne mogu da omoguće pratnju za porodilju koja to želi. Postoji čitav niz uslova koje prethodno moraju da ispune.

Na pitanje Nova.rs kada će ova usluga biti omogućena, kao što je najavljeno još u januaru, iz uprave OB Sremska Mitrovica kažu da ne znaju.

Foto: Sanja Tomić/Nova.rs

“U ovom trenutku ne možemo Vam dati adekvatan odgovor, ali se nadamo u najkraćem mogućem roku”, kažu u bolnici.

Oni ističu da su ipak započeli proceduru za uvođenje ovog postupka.

Nema uslova za pratnju

“Za sada ne postoje uslovi u našoj ustanovi za omogućavanje pratnje na porođaju, ali započeli smo proceduru za ovaj postupak i potrudićemo se da se u najskorije vreme ova mogućnost i ostvari”, kaže Miloš Mišković, predsednik Upravnog odbora ove ustanove.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U odgovoru za Nova.rs oni navode da su se obratili Zavodu za javno zdravlje u tom gradu sa zahtevom za dobijanje mišljenja o ispunjenosti higijensko – epidemioloških uslova za fomiranje porođajne sale namenjene porođajima uz pratnju.

Pročitajte još:

„Dana 07.02.2024. godine Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica je dao svoje mišljenje u kojem je navedeno da porođajna sala namenjena za porođaje sa pratiocem, mora da ima odgovarajuću kvadraturu u skladu sa zakonskim propisima. Ista mora da ima poseban ulaz za presvlačenje i bezbedno odlaganje ličnih stvari pratioca, sanitarni čvor namenjen pratiocu porodilje, da su pratioci u obavezi da prilikom ulaska na odeljenje i tokom čitavog boravka na odeljenju, koriste ličnu zaštitnu opremu (kapa, maska i kaljače), kao i da sve mora da bude uređeno na način da se ne narušava privatnost ostalih porodilja i da se ne narušavaju medicinske procedure i pravila ponašanje“, kažu u ovoj bolnici.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Oni međutim navode i da Opšta bolnica Sremska Mitrovica mora da prati važeće preporuke u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, što dodatno otežava njihovu nameru za uvođenje pratnje na porođaju.

Zabrana poseta

“Na teritoriji AP Vojvodine na snazi je mera zabrane poseta zbog aktuelne epidemiološke situacije virusa gripa”, navodi se u odgovoru.

Ipak, u ovoj ustanovi u toku je, naglašavaju, izrada Procedure u vezi sa prisustvom pratnje na porođaju.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Opšta bolnica Sremska Mitrovica će se truditi da u najskorije vreme pristupi ispunjavanju svih smernica dobijenih od Zavoda za javno zdravlje, kako bi u svemu ispoštovala zakonsku proceduru i omogućila da se što pre počne sa primenom Odluke kojom je dozvoljeno da prilikom porođaja uz porodilju bude prisutan jedan pratilac“.

Podsetimo, nakon što je beba Marice Mihajlović preminula nekoliko sati posle rođenja, a ona prijavila ginekologa M.M. za akušersko nasilje, javile su se i druge pacijentkinje sa istim prijavama, posle čega je Upravni odbor Opšte bolnice Sremska Mitrovica doneo odluku kojom se dozvoljava prisustvo jednog pratioca na porođaju, po izboru porodilje.

Foto: Shutterstock

Kako je tada navedeno, pratilac je u obavezi da prethodno ispoštuje sve sanitarne uslove koji podrazumevaju donošenje nalaza sterilne koprokulture, sterilne briseve grla i nosa, koji ne smeju biti stariji od 10 dana.

Inicijativu za uvođenje pratnje na porođajima u svim porodilištima, pokrenuo je i pokret “Kreni-Promeni”, a ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da sve žene koje su imale „bilo kakve probleme“ u zdravstvenim ustanovama treba to da prijave nadležnim organima, ali je takođe napomenula da bi situacija danas bila drugačija da su zaposleni razgovarali sa pacijentkinjama, umesto što je došlo do eskalacije slučaja “koji baca senku i dovodi u pitanje ukupan rad svih ginekologa-akušera u Srbiji”.

***

BONUS VIDEO: Kreni promeni – akušersko nasilje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare