Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Hoće li biti treće doze Sinofarm vakcine? To je pitanje koje muči sve one koji su dobili kinesko cepivo, a nemaju antitela ili ih jedva imaju. Pojedine zemlje, poput Emirata, već su počele da nude treću dozu Sinofarm vakcine onima kod kojih se imunitet nije dovoljno razvio. Srbija još nije stigla u tu fazu, iako je najveći broj građana primio upravo to cepivo. Nadležni poručuju građanima da ne dolaze uzalud na punktove kako bi primili treću dozu, pošto to nije moguće.

„Mi znamo da će vrlo verovatno biti potrebna i treća doza vakcine i to za proizvođače, ali će biti vremenski razmaci različiti. Počela su istraživanja. Potrebno je utvrditi da li je to neophodno za sve ili samo za neke kategorije, vezano za hronične bolesti ili životne dobi. Poznato je da u starijoj dobi postoji slabija imuna reakcija pa se tu može očekivati“, objašnjava član Kriznog štaba Predrag Kon.

Ima jasnu i konkretnu poruku za građane koji žele da podignu imunitet još jednom dozom vakcine.

„Građani vide da nemaju antitela i onda dolaze na punktove po treću dozu vakcine. Nemojte dolaziti po treću dozu, ne možete je primiti“, izričit je Kon.

Da bismo stigli do treće doze vakcine, potrebni su nam protokoli, koje još nemamo, konstatuje sagovornica Nove.rs, doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije.

 

„U Srbiji još važi protokol da se primaju dve vakcine. Sa druge strane, kada proizvođač bude dostavio informacije o tome da je treća doza bezbedna, sigurno da će naše Koordinaciono telo za imunizaciju da uzme to u razmatranje“, kaže doktorka Gnjatović.

Ona napominje da je jako važno da ostatak punoletnog građanstva Srbije primi prve doze bilo koje vakcine, pa ćemo tek onda videti da li za trećom dozom postoji potreba.

„Ako u nekom trenutku bude preporučena treća doza za Sinofarm vakcinu, svakako da je poželjno da se onda definiše kome je to potrebno, a kome ne“, dodaje doktorka Gnjatović i napominje da su proizvođači ti koji obavljaju istraživanja i treba da predoče rezultate svojih studija koje potvrđuju bezbednost treće doze vakcine – sve zavisi od njih.

Naša sagovornica primećuje da tokove epidemije sada više niko ne može da predvidi.

„Neki pedviđaju sledeći talas u septembru, možda ga i ne bude. Ako vakcinišemo čitavu populaciju onda neće biti strašno to što deo vakcinisanih nije razvio baš adekvatan odgovor“, kaže doktorka Gnjatović.

 

„Sada je idealo vreme za analizu“

Doktor Radmilo Janković iz Kliničkog centra u Nišu smatra da bi država trebalo na vreme da odreaguje i pripremi protokole kada je reč o dodatnoj dozi vakcina.

Foto: Printscreen/YouTube/Niški Portal

„Država treba da se na vreme organizuje, da donese protokole kod kojih prethodno vakcinisanih je neophodno da se primi još jedna doza. Ako je kod nekih osoba bila neefikasna jedna vakcina, svakako je mnogio racionalnije i pametnije da prime neku drugu vakcinu, nego da se u nedogled vakcinišu istom vakcinom. Za to nam treba jedna analiza. Sada je idealno vreme za analizu efikasnosti vakcina i da se poradi na tome da se ljudi na bilo koji način motvišu da se vakcinišu u što većem broju“, poručuje Janković.

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacije nedavno je odobrila kinesku vakcinu za hitnu upotrebu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar