Foto:Shutterstock

Nedaleko od Bosilegrada kandaska kompanija Medgold nastaviće na proleće istraživanja nakon što je u tom delu Srbije otkrila bogato nalazište zlata i srebra.

Kako su ranije za beogradske medije rekli iz ove kompanije – postoji ekonomsko opravdanje da se istraživanje na lokalitetu Barje nastavi. Ovaj lokalitet kompanija je otkrila 2018. godine.

Iz Medgolda su ranije naveli da će za istraživanja za proleće imati i potencijalnog partnera, firmu Metaltech iz Autralije, a da bi došlo do eksploatacije rude potrebno je još nekoliko godina istraživanja.

Inače, Medgold je za beogradske medije naveo i da ima želju da radi istraživanja i na nekim drugim lokacijama u našoj zemlji.

Medgold je u okviru projekta „Tlamino“ pronašao blizu 19,3 tone zlata, vredne više od milijardu dolara.

O projektu „Tlamino“

Medgold trenutno ima 3 istražna prava u blizini Opštine Bosilegrad na jugu Srbije koja ukupno pokrivaju približno 250 kvadratnih kilometara. Dva istražna prava se nalaze u sklopu projekta Tlamino koji se istražuju zajedno sa strateškim partnerom Fortuna Silver Mines dok ostale tri čine projekat Ljubata.

Tlamino projekat se sastoji od istražnih prava Donje Tlamino i Surlica Dukat i obuhvata oblast od 192 kvadratna kilometra. Na Donjem Tlaminu se nalaze lokacije Barje i Liska, kao i deo lokacije Karamanica, dok se pod istražnim pravom Surlica Dukat nalazi lokalitet Karamanica.

Celina koju čine 5 susednih istražnih prava nalazi se u okviru Srpsko-makedonske mase (SMM), pojasa stena kontinentalnog porekla koji se kroz Srbiju, preko Severne Makedonije i Bugarske pruža i u Grčku. On je u Srbiji paralelan sa Karpato – Balkanidima, koji obuhvataju i Timočki magmatski kompleks (TMC) u kome se nalaze brojna ležišta bakra i zlata.

Zlato, zlatne poluge, rezerve zlata
Foto: Shutterstock

Pet istražnih područja predstavljaju jedinstvenu celinu i nalaze se uz granicu sa Severnom Makedonijom i Bugarskom, oko 40 kilometara jugoistočno od Vranja.

Hronologija

Medgold dobio je 2016. godine prava za istraživanje plemenitih i obojenih metala na području Pčinjskog okruga, a već naredne godine je potvrđena mineralizacija putem oprobovanja brazdom na lokaciji Barje.

Iste godine Medgold sklapa strateško partnerstvo sa Fortuna Silver Mines iz Кanade radi finasiranja istraživanja na dva istražna polja.

Na području Barje je 2017. godine više istražnih bušotina preseklo orudnjenje.

Bave se istraživanjem zlata i srebra

Medgold je ćerka firma kanadske kompanije „Medgold Resources“ koja se bavi istraživanjem zlata i srebra u nedovoljno istraženom području južne Srbije.

U fokusu istraživanja ove kompanije je pojas mineralizacije koji se nalazi u okviru metalogenetskog pojasa Tetisa koji se smatra jednim od najbogatijih na svetu, navodi se na sajtu kompanije.

Medgold je deo Gold grupacije sa sedištem u Vankuveru, a u čijem sastavu se nalaze Fortuna Silver Mines, Radius Gold, Volcanic Gold Mines, Focus Ventures i Rackla Metals.

Bonus video – Da li je sada stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare