prodaja komercijalne banke srbija 2025
Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija / Foto: Medija centar Beograd

Transparentnost Srbija (TS) saopštila je da je novoizabranim čelnicima Narodne skupštine i skupštinskih odbora, kao i mandatarki za sastav Vlade dostavila predloge prioriteta u borbi protiv korupcije, kao što je to činila i nakon ranijih izbornih procesa.

Predlozi Transparentnosti obuhvataju mere koje bi trebalo da sprovedu zakonodavno telo, ali i vlada koju Skupština bira, i čiji rad bi trebalo da nadzire.

„Među prioritetima koje bi Vlada i Skupština trebalo da imaju na umu ukoliko žele da spreče nastanak korupcije, jeste povećanje javnosti i participativnosti donošenja odluka, što između ostalog podrazumeva javne rasprave o svim zakonima i bitnim podzakonskim aktima, javna slušanja u Skupštini uz uključenje stručnjaka, objavljivanje zapisnika i obrazloženja akata koje donosi Vlada, i poboljšanje pravila o lobiranju“, navodi TS.

Ta organizacija podseća da od februara do oktobra ove godine nije bila otvorena rasprava ni o jednom zakonu, što povećava opasnost da se mnogi važni propisi u narednim mesecima usvoje bez temeljnog razmatranja.

Prioritet, smatra TS, treba da bude i puno poštovanje i jačanje položaja nezavisnih državnih organa u borbi protiv korupcije, redovno razmatranje njihovih izveštaja i obavezivanje vlade da reši probleme na koje je ukazano u ranijim ili na koje bude ukazano u budućim izveštajima ovih organa.

Takođe, Vlada treba da redovno razmatra izveštaje i preporuke svog Saveta za borbu protiv korupcije i da preduzima mere radi rešavanja problema na koje ti izveštaji ukazuju.

Kako se navodi u saopštenju, veliki deo problema na koje TS ukazuje je već mogao da bude rešen da su Vlada i Skupština sprovele u potpunosti prethodnu antikorupcijsku strategiju iz 2013, o čemu Skupština nije ni raspravljala po isteku njenog važenja, 2018.

„Umesto toga, neki od ranije uočenih problema su poslednjih godina zastupljeni u još drastičnijem obliku, poput netransparentnog dogovaranja izvođača najvrednijih projekata i v.d. stanja u javnim preduzećima i javnoj upravi“, upozorava TS.

U TS podsećaju da je pred Vladom i Skupštinom zadatak da poboljšaju pravila u vezi sa finansiranjem izbornih kampanja i sprečavanja zloupotrebe javnih resursa, na šta su u svojim ovogodišnjim izveštajima ukazali i ODIHR i Evropska komisija.

Među prioritete za borbu protiv korupcije TS je svrstala i rad na potpunom prekidu prakse kupovine medijskog uticaja ili rasipanja javnih sredstava kroz trošenje novca na promotivne akcije javnih preduzeća, ministarstava, pokrajinskih i lokalnih organa vlasti, kao i kroz javne nabavke usluga informisanja čija je prevashodna svrha politička promocija.

Predlaže i niz mera za koje smatra da bi značile dovršetak reforme pravosuđa i omogućavanje većeg broja prijavljenih i ispitanih slučajeva korupcije kroz izmene propisa i aktivniji pristup istražnih organa.

„Bez obzira na to što je već najavljeno da će mandat nove Vlade i Skupštine trajati svega 18 meseci, predlozi se mogu realizovati i u ovom periodu, ukoliko bude postojala volja da se to učini“, ocenila je TS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar