Foto: Privatna arhiva

Grupa poljoprivednika iz Šumadije, juče je traktorima krenula za Beograd, a u popodnevnim satima stigli su do kolega u Požarevcu, sa kojima su prenoćili na “punktu” gde je prethodnih dana bila organizovana blokada saobraćaja. Oni će danas nastaviti ka Beogradu, a cilj im je, kažu za Nova.rs, da traktorima stignu pred Skupštinu na protest koji počinje u 18h.

Iz Šumadije je juče traktorima krenulo oko 30 poljoprivrednika, ali nisu svi uspeli da stignu do Požarevca, rekao nam je Milan Milošević iz Rače, koji je sa svojom grupom uspeo da se “probije” do kolega u Braničevskom okrugu.

On je objasnio da je strategija nezadovoljnih poljoprivrednika sa teritorije Kragujevca, Rače, Batočine i Lapova, bila da se kreću u odvojenim i manjim grupama i u različitim vremenskim intervalima.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ipak, njihov plan osujetila je policija, pa su, kaže Milošević, mnogi traktori isključeni iz saobraćaja ili im je zabranjen dalji prolazak.

Policija pisala prekršajne kazne

Grupa od sedam traktora u kojoj je bio i Milan Milošević, kretala se lokalnim putevima, ali su i oni naišli na dve “prepreke” i “izgubili” tri sata zbog policijske kontrole.

Policija ih je kaznila, ali ih to nije sprečilo, priča nas sagovornik, da put nastave dalje.

“Prvo su nas zaustavili kod Velike Plane, tu su nas samo legitimisali. Kasnije nas je zaustavila smederevska policija kod skretanja za Požarevac. Oni su nas držali skoro dva sata, kontrolisali su sve, alkotestirali nas, tražili papire o traktoru, svašta nešto… Svima su nam napisali kazne. Prekršaj je bio taj, što kod sebe nismo imali potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila. Ta kazna je 3.000 dinara. Mogu da kažem i da smo imali sreće, jer smo prošli sa minimalnim kaznama, dok su druge grupe isključene iz saobraćaja”, kaže Milošević i dodaje da policija “uvek može da nađe nešto” poljoprivrednicima koji voze traktore stare 30 i više godina.

Traktori iz Požarevca ostaju na blokadi

Grupa od sedam šumadijskih poljoprivrednika prenoćila je na “punktu” kod pumpe na samom ulazu u Požarevac iz pravca auto puta. I dalje ostaju pri svom prvobitnom clju da stignu do Beograda.

Foto: Privatna arhiva

Milošević kaže da njihove kolege iz Požarevca iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Stig” ostaju na svom terenu, gde će tokom dana organizovati blokade saobraćaja.

“Ljudi iz Požarevca ne idu za Beograd. Prema mojim informacijama, oni će se danas podeliti u dve grupe i blokiraće dva pravca. Blokiraće most preko Morave, to je put ka Smederevu. Za dugu grupu stvarno ne znam koji će pravac da blokiraju. Mi ćemo se pridružiti ovoj grupi koja blokira most, jer nam je to usput da stignemo do Beograda”, izneo je Milošević planove šumadijskih poljoprivrednika.

Foto: Privatna arhiva

On je na kraju istakao da im je od samog starta cilj da stignu u Beograd pred Skupštinu, pre svega, kako kaže, zbog zahteva poljoprivrednika, ali i da podrže skup “Srbija protiv nasilja”.

Milošević je podvukao i da motivi šumadijskih poljoprivrednika nemaju političku pozadinu, te apostrofirao “da nemaju nikakve veze sa opozicijom”.

BONUS VIDEO: Novosadski poljoprivrednici danas blokiraju Temerinski most


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar