Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

"Torlak je posle 15 godina proizveo vakcinu protiv gripa" - saopšteno je pre nekoliko dana. Bila bi to lepa vest i informacija koja treba da nas obraduje, samo da u Srbiji vazda ne postoji ono "ali" što građanima sreću kvari.

Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak, bio je sinonim za stručnost, a onda je sve krenulo nizbrdo, pa smo deceniju i po morali da čekamo na vakcine domaće proizvodnje.

Taman kada smo pomislili da Torlak ponovo oživljava, epidemiolog Zoran Radovanović raspršio je ovu idiličnu sliku i postavio niz pitanja i nedoumica koje ukazuju na to da Torlakova vakcina koja je već stigla do domova zdravlja, možda i nije Torlakova. Dodatnu sumnju gradi i neprobojni zid ćutanja na koji je naišao i profesor Radovanović, ali i redakcija Nova.rs koja je bezuspešno od više institucija i nadležnih pojedinaca pokušala da dobije odgovore.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

O nizu nelogičnosti u vezi sa Torlakovom vakcinom, profesor Radovanović je napisao opširan autorski tekst u kojem je postavio i niz pitanja na koja još nema odgovora.

Prema saznanjima iskusnog epidemiologa, u proceduri postoje brojne nejasnoće, počevši od toga da je, po svemu sudeći, vršena naknadna i zakasnela nabavka jaja bez kojih nema vakcine. Do njega su stigle i informacije da je vakcina nabavljana u bocama, pa je naknadno razlivena u pojedinačna pakovanja.

Problem je i to što ova vakcina nije dozvoljena za najugroženiju grupu – starije od 65 godina, jer je testirana samo na radno aktivnom stanovništvu. Upravo najstarijima je ova vakcina i najpotrebnija.

„Do istine ne možete doći, zato što niko neće da vam prizna. Da je muvanje i da tu nešto smrdi, to je skoro izvesno. Zato sam i ja postavio pitanja, ali, naravno, oni na njih neće da odgovore. Mislim da je najverovatnie da će ćutati i ignorisati, ako ne bude daljeg talasanja”, kaže Radovanović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sudeći po iskustvu redakcije Nova.rs profesor Radovanović je u pravu, pošto od nadležnih institucija i pojedinaca nismo dobili nijedan odgovor, a svojski smo se potrudili da se čuje i njihova strana.

Direktorka Torlaka Vera Stojiljković ne odgovara na naše pozive i poruke. Jedina komunikacija koju smo sa njom uspeli da ostvarimo je kada se juče, očigledno ne znajući ko je zove, javila na telefon: kada smo se predstavili i rekli da zovemo iz redakcije portala Nova.rs usledio je odgovor da „u tom slučaju nije ništa hitno“ i kraj razgovora. Danas se nije prevarila, pa nam nije odgovorila niti na poziv, niti na SMS poruku.

I Agenciji za lekove i medicinska sredstva poslali smo upit kako bismo dobili detaljnije informacije o samoj proceduri kojom je vakcina odobrena i dokazima da je ona zaista proizvedena na Torlaku.

Upućeni smo na Pavla Zelića koji je ovlašćeno lice za postupanje po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja: „Vaš zahtev je prosleđen nadležnima“, bio je jedini odgovor. Zanimalo nas je i kada možemo da očekujemo bilo kakav odgovor: „Ne znam. Sva komunikacija se odvija putem mejla“, šturo nam je rečeno.

Kontaktirali smo i Ministarstvo zdravlja i Zavod „Batut“ – nit’ zbore, nit’ romore. Pozvali smo i poslali SMS zamenici direktora „Batuta“ Dariji Kisić Tepavčević, do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Raspitali smo se i u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, rečeno nam je za sve informacije, kao krovna institucija, zadužen upravo „Batut“.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković je za agenciju Tanjug rekao da je vakcina protiv gripa koju je proizveo Institut „Torlak“ „prošla sve domaće i međunarodne kontrole, poseduje sertifikat dobre proizvođačke prakse, prošla je kontrolu Ministarstva zdravlja i apsolutno je ravnopravna sa svim drugim vakcinama“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Reagujući na konstataciju epidemiologa Zorana Radovanovića da je Torlakova „pravljena kao kajgana bez jaja“, kazao je da ne razume takve komentare.

„Torlakova vakcina prošla je sve kontrolne instance, domaće i međunarodne, ima sertifikat dobre proizvođačke prakse, Ministarstvo je kontrolisalo i apsolutno je ravnopravna sa svim drugim vakcinama“, rekao je Janković za Tanjug.

Na pitanje Nova.rs da bliže objasni o čemu je reč, rekao je da – nije nadležan.

„Bezbednost Torlakove vakcine jemče odgovarajuća klinička ispitivanja, kao i kod svih drugih vakcina. Procedure po kojima se vakcine odobravaju su u nadležnosti ALIMS, te vas upućujem na sagovornike iz te ustanove“, odgovorio je SMS-om Srđa Janković

Onih pravih, potpunih i konkretnih odgovora nadležnih nema ni za lek, pa građanima ostaje samo da se pitaju i sumnjaju. Baš tako nastaje plodno tle za antivaksere i teorije zavere, a svedoci smo da to, kada se poseje, dobro niče i rađa u Srbiji.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare