Dragan Joksović / Foto: N1

Nekadašnji načelnik Nacionalnog centra za kontrolu trovanja na Vojno medicinskoj akademiji, toksikolog Dragan Joksović pojašnjava za N1 da amonijak u dodiru sa vodom stvara amonijum-hidroksid koji je korozivno sredstvo i da trovanje tim gasom može biti ozbiljno, čak i smrtno. Skrenuo je pažnju građanima Pirota da nema nikakve vajde od maski koje nose, već je mnogo bolje staviti vlažnu krpu koja će zaustaviti amonijak da ode u pluća.

Prema njegovim rečima, dobra stvar je što on ima jak miris koji upozorava, te i njegove minimalne koncentracije upozoravaju ljude, te obično pobegnu sa tog mesta, kaže za N1.

Prilikom izloženosti amonijaku, stvaraju se korozivne promene na sluznicama plućnog trakta, od usta, preko grla do bronhija, gde se stvaraju kao mali čirevi, i to može biti veoma bolno, takvi pacijenti mogu da zvarše i sa edemom pluća i da preminu, upozorava toksikolog.

Pročitajte još:

Smatra da će relativno brzo doći do njegovog raščišćavanja, jer je on lakši od vazduha pa će da ode uvis, gde će ga „razjuriti vetar“ ili će ga kiša rastvoriti. Ističe da je država morala mnogo bolje da reaguje i da već ima ekipu koja će da interveniše, a ne da osniva nekakve komisije koje tek treba da procenjuju kako će zaustaviti curenje amonijaka, koje traje i dalje.

Dodaje da postoji oblast u toksikologiji – organizacija zbrinjavanja u hemijskim akcidentima, i da to niko nije shvatao ozbiljno.

Foto: Printscreen

Navodi da je „hemija naš protivnik u svakoj situaciji“ i da sve treba da se predvidi – šta se vozi, kakvom prugom, ko treba da reaguje ako se nešto desi.

Iz MUP-a Srbije je u nedelju saopšteno da je oko 17.30 časova, na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja, kod mesta Sopotski han, došlo do skliznuća vagona na kompoziciji terentog voza koji je vozio gas amonijak, i tom prilikom došlo je do curenja gasa i velike koncentracije gasa u atmosferu.

Pedeset i jedna osoba je hospitalizovana sa simptomima trovanja amonijakom, od čega dve imaju teže simptome, rekli su sinoć u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Gradonačelnik Pirota i predsednik Kriznog štaba Vladan Vasić rekao je danas posle sednice tog tela da gas i dalje curi zbog toga što je sada mnogo manja kompresija u samoj cisterni, curenje je usporeno.

BONUS VIDEO: Novinar iz Pirota zatekao mrtvog čoveka na mestu iskliznuća vagona sa amonijakom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar