Tokom ramazana džamije bez vernika, molitve kod kuće

Društvo 23. apr. 202020:28
Podeli:
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Za vernike islamske veroispovesti sutra počinje ramazanski post, koji traje do 24. maja, a tokom meseca ramazana svi verski obredi u džamijama biće obavljani bez vernika, koji će se moliti u svojim domovima.

„Odlučili smo da u džamijama molitvama prisustvuju samo imam, koji predvodi molitvu, i mujezin“, rekao je reis Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović.

Reis Islamske zajednice Srbije, Sead Nasufović, kaže za Tanjug da je Rijaset od prvog dana vanrednog stanja usklađivao obavljanje svih verskih obreda sa propisanim merama i preporukama lekarske struke za suzbijanje epidemije koronavirusa.

„Pretpostavili smo da će ovo stanje trajati i pripremili smo se i za mesec ramazana, koji je posebno aktivan kada je reč o ibadetima (bogosluženjima). Odlučili smo da u džamijama molitvama prisustvuju samo imam, koji predvodi molitvu, i mujezin, a da se vernici mole u svojim domovima sa svojim porodicama“, rekao je Nasufović.

Vernici ove godine, kako kaže, prvi put neće prisustvovati ni teravih namazu – dugoj noćnoj molitvi koja se obavlja samo tokom meseca ramazana i po pravilu kao zajednička molitva vernika, a zbog specifičnih trenutnih okolnosti, vernici će tu molitvu obavljati kod kuće.

Nasufović naglašava da je dužnost Islamske zajednice da poštuje propisane mere struke kako bi se, kaže, sprečilo širenje virusa i sačuvali životi i zdravlje svih građana.

„Naša vera je po tom pitanju vrlo pedantna i odgovorna, a pošto je u pitanju zdravlje ljudi, poslušaćemo savete lekara“, ističe reis.

Preporuka vernicima je da tokom ramazanskog posta samo u krugu porodice organizuju iftar – tradicionalnu zajedničku večeru i molitvu na koju se po običaju pozivaju rodbina i prijatelji.

„Savet je da se bude samo u svojim kućama, iako su to najradosniji trenuci zbog kojih je ramazan posebno drag praznik u muslimanskim domovima. U ovoj situaciji moramo dati prednost životu i zdravlju“, naglašava Nasufović.

Napominje da ove godine tokom meseca ramazana neće izostati tradicionalno prikupljanje pomoći za stare, bolesne i siromašne članove Islamske zajednice.

„Održaćemo tu tradiciju i ove godine i do kraja posta nećemo zaboraviti nijednu kuću. Mnogo je vernika koji su sada u teškoj situaciji, a koji su do sada pomagali naše džamije i verski život, sada je red da se mi njima odužimo“, kaže Nasufović.

 

Komentari

Vaš komentar